Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Hovrätten frikänner Forsmarkaktivister

Artikel - 8 november, 2012
Svea Hovrätt ogillar Uppsala tingsrätts dom mot ett antal personer som deltog i den fredliga aktion Greenpeace genomförde vid Forsmarks kärnkraftverk inför riksdagsomröstningen om ny kärnkraft 2010.

Personer som deltagit men inte tagit sig innanför skyddsstängslen frikänns. Utrustning som beslagtagits, inklusive en båt, kommer inte att förverkas. Det framkom av Hovrättens dom som meddelades på torsdagsförmiddagen.

- Rätten ser uppenbarligen detta som en manifestation av rätten till yttrandefrihet. Man minskar möjligheten att strafflägga handlingar, och ser det för vad det är: fredliga miljömanifestationer, inte som brott. Det är en principiellt viktig dom som även får praxisbetydelse, säger Greenpeace juridiska ombud Jan Palmblad.

den 8 november 2012 Forsmark 2010

Forsmark 2010 close up © Johanna Hanno/GreenpeaceI samband med att Sveriges riksdag skulle hålla omröstning om att häva förbudet mot ny kärnkraft i juni 2010, genomförde Greenpeace en fredlig manifestation vid Forsmarks kärnkraftverk där aktivister utklädda till förnybara energislag som sol, vind och vatten – alternativen till den riskabla kärnkraften – tog sig över staketen till kraftverket för att belysa risker, utsatthet och tillgänglighet. Andra personer deltog i manifestationen men höll till utanför staketen, förutom aktivister kommunikatörer, sjukvårdare och båtförare.

 

 

Uppsala tingsrätt dömde i oktober 2010 samtliga för olaga intrång, oavsett var de befunnit sig eller gjort, och beordrade att båt och annan utrustning skulle förverkas. Greenpeace överklagade, och idag meddelade alltså Svea Hovrätt att man upphäver domen mot samtliga personer som deltog i manifestation men som befann sig utanför skyddsområdets stängsel. Dessutom hävs beslutet att förverka båten och annan utrustning.

- Hovrätten har verkligen gjort en individuell bedömning snarare än den svepande bedömning som tingsrätten gjorde. Här har man funnit att aspekten om yttrandefrihet väger tungt och konstaterat att om man inte utför ett faktiskt brott är man oskyldig, säger Jan Palmblad.

Ämnen
Taggar