Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace Sverige firar kvinnodagen - Läs mer om Rosanna!

Artikel - 5 mars, 2018
__________________________________________________________________________________________

IWD-Rosanna

Titel:
Arbetar med miljögifter, plast och hav, Greenpeace Sverige

Hur länge har du arbetat på Greenpeace?
Jag började på Greenpeace hösten 2012 som värvare för att jobba med att samla in pengar till organisationen, eftersom vi är oberoende och inte tar emot pengar från företag, stater eller politiska partier utan får en majoritet av våra bidrag från just  privatpersoner. Jag började som kampanjledare våren 2016 och jobbade med en början med miljögiftskampanjen Detox Outdoor som fokuserar på att avgifta friluftsindustrin.

Vad gör du på Greenpeace?
Jag projektleder just nu Greenpeace Sveriges arbete kring hav. Främst arbetar jag med en global kampanj som har som mål att skapa världens största skyddade havsområde i Antarktis, där Sveriges regering har en viktig roll att spela för att få igenom skyddet. Jag leder även det nationella arbetet kring plast i haven. Ett stort problem som kräver förändring från alla håll; regeringar, industrin och privatpersoner tillsammans.

Varför Greenpeace?
För mig var Greenpeace ett självklart val. Det är fantastiskt att få jobba på en organisation som tror på det goda och att förändring i rätt riktning är möjlig, och där förändring faktiskt sker! Att jobba med människor som också är villiga att göra mer än att tjata på politiker och faktiskt stoppa miljöbrott på riktigt gör det roligt och hoppfullt att kämpa för en bättre framtid. Tack vare alla dessa underbara människor som tillsammans bygger Greenpeace lyckas organisationen åstadkomma den förändring som behövs.

Stoltaste stund:
När jag, tillsammans med ett nio andra aktivister, ockuperade en oljerigg i Barents hav i Arktis. Riggen hade fått tillstånd att borra efter olja längre norrut än någonsin.. Platsen de hade fått tillstånd att borra på låg inte långt från ön Bjørnøya, ett naturreservat och häckningsplats för flyttfåglar från hela världen. Vi lyckades ockupera oljeplattformen i nästan tre dygn, vilket i slutändan ledde till att norska regeringen drog tillbaka Statoils borrningstillstånd tillsvidare.

Tips till unga som vill förändra?
Tro på dig själv! Att göra det du tror på kommer alltid löna sig, även om det kan kännas kämpigt till en början. Omge dig med människor som också vill förändra så att ni kan stötta varandra. Skapa forum på sociala medier för att diskutera saker som du har gemensamt med andra, eller gå med i forum som redan finns. Men framför allt - lita på din egen förmåga. Du kan!