Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Karta över genomförda stresstester visar att EU:s kärnkraftverk har alarmerande brister

Artikel - 1 november, 2011
Alla EU:s kärnkraftsoperatörer har nu återrapporterat resultaten från stresstesterna av EU:s kärnkraftverk. Målet med stresstesterna var att undersöka hur väl kärnkraftverken klarar av att stå emot påfrestningar såsom jordbävningar, översvämningar, samt förlust av strömförsörjning eller kylning.

 Nu har Forsmark, Oskarshamn och Ringhals redovisat sina resultat till Strålsäkerhetsmyndigheten men SSM har gett tillståndshavarna ytterligare tid för analysarbetet av väderförhållandena till fram till 1 december.


 
Se  den interaktiva kartan över stresstesterna som en större karta

Kartan visar hur alla aktiva reaktorer och upparbetningsanläggningar i EU klarat testerna. Kartan bygger på en inledande analys av fler än tiotusen officiella rapportsidor och kan komma att förändras när nya dokument släpps, stora delar av materialet är hemiligstämplat.Kartan visar med all önskvärd tydlighet att inga reaktorer är garanterat säkra. Mänskliga fel, organisatoriska eller tekniska problem, naturkatastrofer, terroristattacker, sabotage eller krigshandlingar skulle kunna innebära att även de mest moderna och sofistikerade kärnkraftverken kan ge upphov till betydande radioaktiva läckor liknande Tjernobyl och Fukushima.

Inga europeisk kärnkraftverk är exempelvis skyddade ifrån en terroristattack med ett Boeing 767 flygplan, vilket användes i terrordådet i New York 2011. Det hade utlovats att stresstesterna skulle undersöka motståndsförmågan mot sådana krascher men det har de inte gjort. Det finns stora blinda fläckar i säkerheten bland Europas kärnkraftverk.

Varför ignoreras evakueringsplaner för städer, varför har reaktorålder inte beaktats och varför har man inte tittat på risken för flygplanskrascher?

Det är anmärkningsvärt att strålskyddsmyndigheten i Sverige valt att inte lägga ut tillståndshavarnas rapporter på sin hemsida trots att  European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG)  uppmanat alla länder att offentliggöra materialet.

Sveriges rapport över stresstesterna är femton sidor lång medan exempelvis Sloveniens har en 177 sidor lång rapport bara för en enda reaktor.

Nästa steg i processen med stresstesterna är att EU-kommissionen utarbetar en delårsrapport inför mötet med EU:s energiministrar den 9 december 2011.

Ämnen
Taggar