Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

LEGOs smutsiga samarbete med Shell

Artikel - 1 juli, 2014
Leksaksföretaget LEGO har å ena sidan väldigt ambitiösa miljö-och klimatmål, men å andra sidan har företaget ett stort reklamsamarbete med Shell som hjälper oljebolaget att legitimera sina riskfyllda oljeborrningar i Arktis.

LEGO hade 2012-13, en global reklamkampanj med Shell, där kunder kunde köpa eller få LEGO-bilar på Shells bensinstationer. Kampanjen gav ett beräknat lyft på 52 procent för Shells kundlojalitet och beräknas ha gett Shell ett PR-värde motsvarande över 700 miljoner kronor. LEGO har bekräftat att en liknande PR-kampanj med Shell kommer att upprepas i år på flera marknader runt om i världen.

Greenpeace publicerar idag en rapport om LEGOs och Shells samarbete och varför det i slutändan skadar Arktis. Du kan läsa den här:

Problemet, när ett så pass barn- och familjeorienterat varumärke som LEGO blir en nära del av den kontroversiella oljeindustrin, är att det också ingår i en väl medveten social strategi hos Shell. I samarbete med LEGO köper sig Shell folkligt stöd, så det finns en mindre grogrund för motstånd mot exempelvis Shells kontroversiella oljejakt i Arktis.

Oljeborrning i Arktis är kontroversiell eftersom det är så oerhört riskabelt och sker i ett av jordens sista stora orörda vildmarksområden, där väderförhållanden, avlägsenheten och det kalla vattnet gör det nära omöjligt att städa upp efter ett oljeutsläpp.

Om Arktis ska skyddas, krävs det inte bara politisk handling. Stora företag måste också ta ansvar - och LEGO han ett ansvar att sluta ge stöd till ett företag som skadar planeten för kommande generationer.

Vi gillar LEGO. Antingen har vi själva suttit i timmar på golvet i en hög av legobitar och byggt och lekt, eller så har vi gett LEGO till våra barn, barnbarn eller vänners barn och sett glädjen lysa i deras ögon.

Eller så har vi läst deras CSR-rapport och imponerats av att företagets pappersförpackningar ska vara 100% miljöcertifierade redan nästa år. Eller att de ska producera lika mycket förnybar energi som de använder till år 2020.

Som LEGO själva säger: "Vi arbetar för att ett fortsatt engagemang för att lämna en bättre värld för våra barn"

Om LEGO tar det löftet på allvar, ska de avsluta samarbetet med Shell. Gör LEGO det säger de inte bara ifrån mot Shells planer i Arktis utan sänder även en stark signal till andra företag som hjälper oljebolagen att tvätta sin image. Precis som att respektabla företag idag inte vill bli förknippade med tobaksindustrin, bör de inte heller vilja associeras med oljebolag som riskerar ett av världens mest känsliga ekosystem i Arktis.

Skriv under för att LEGO ska lämna samarbetet med Shell här:

 

Taggar