Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Smutsig palmolja hotar utrota Sumatratigern

Marabous choklad kopplad till regnskogsskövling

Artikel - 22 oktober, 2013
Stockholm, 2013 - Kända varumärken som får sin palmolja från palmoljejätten Wilmar International gör konsumenter till omedvetna medbrottslingar i skövling av Indonesiens regnskog och bidrar därmed till att kritiskt hotade arter som Sumatratigern står på kanten till utrotning. Bland dessa finns det svenska chokladmärket Marabou. Det avslöjar en ny rapport från Greenpeace.

den 22 oktober 2013 A Sumatran tiger

As few as 400 remain in the wild.

 - Marabou har tyvärr tigerblod på sina händer. Varumärken måste ta reda på varifrån just deras palmolja kommer ifrån, och garantera konsumenter runt om i världen att just deras favoritprodukter inte ligger bakom skogsskövling och driver arter som Sumatratigern till utrotning , säger Dr. Erika Bjureby, skogsansvarig Greenpeace Norden.

Palmoljesektorn är den enskilt största orsaken till att regnskog skövlas i Indonesien och Greenpeace har nu bevis på att Wilmar Internationals palmolja kommer från verksamhet som omfattar illegal skövling, bränder på torvmark och omfattande skövling av tigrars livsmiljö.

den 22 oktober 2013 Torvmark

Burnt stumps in recently deforested peatland tiger habitat. Local witnesses allege the area was cleared by the neighbouring palm oil company.

 - Som världens största aktör inom palmoljesektorn, har Wilmar International makten att förändra branschen. Men tills företaget skaffar en regelverk som utesluter regnskogsskövling gör deras handel med palmolja till kända varumärken, som Marabou, konsumenter till medbrottslingar i utplåningen av Sumatras 400 kvarvarande tigrar, säger Bjureby.

Den palmolja som finns i våra favoritprodukter, ofta dold bakom etiketten vegetabiliska oljor, har producerats på ett sätt som bidrar till skogsskövling, utrotning av känsliga djurarter, klimatförändringar och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Greenpeace har spårat palmolja från Indonesiens regnskogar och Wilmar International till företag som tillverkar populära snacks och hygienartiklar. Dessa inkluderar Colgate Palmolive, den finska biobränslejätten Neste Oil, Procter & Gamble och Mondelez International, som äger norska Freia och Marabou i Sverige.

Greenpeace uppmanar företagen att snarast skaffa ansvarsfulla regelverk för sin palmolja och åta sig att endast använda spårbar palmolja som inte bidragit till skövling.

- Marabou och de andra företagen måste garantera att de inte har kopplingar till skövling. Åtaganden som de som gjorts av medlemmar i Palm Oil Innovation Group, eller av Nestle, bevisar att ett stopp för regnskogsskövling är möjlig, säger Bjureby.

den 22 oktober 2013 Transport av palmoljefrukt

Palmoljetransport © Kemal Jufri/Greenpeace

 Rapporten “A Licence to Kill” finns tillgänglig här: www.greenpeace.org/licencetokill

 

Här kan du skriva på för att gå med i vår kampanj mot smutsig palmolja!