Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nya riksdagen har begränsad koldioxidbudget

Kommentar till riksdagsvalet

Artikel - 13 september, 2018
Den 9 september var en ödesdag i Sverige och världen. Vi valde en ny riksdag samtidigt som vi nåddes av beskedet att utsikterna för att nå målet om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader kräver ännu snabbare utsläppsminskningar än vi tidigare räknat med. Den nya riksdagen går in i nästa mandatperiod med ett ansvar både gentemot oss i Sverige och resten av världen. De kommande fyra åren blir avgörande för våra möjligheter att begränsa den globala uppvärmningen till en nivå där planeten fortfarande är beboelig.

Den nya riksdagen kan inte ducka för sitt ansvar i klimatfrågan. Precis som vi har en ekonomisk budget att hålla oss till så har vi i Sverige också en koldioxidbudget som begränsar hur mycket koldioxid vi har råd att släppa ut om vi ska kunna förhindra klimatförändringar med katastrofala följder. Den budgeten måste vi nu hålla oss inom ramarna för. Allt annat är gravt oansvarigt och kommer att ge oss skulder vi aldrig kan betala tillbaka.

Riksdagen KAN se till att vi i Sverige håller oss inom vår koldioxidbudget. De kommande fyra åren måste de personer som vi valt visa att de kan hantera den enorma makt vi lagt i deras händer och skydda oss från den framtid av extremväder vi obönhörligen styr rakt emot. Det är att ta ansvar. Det är att göra sitt jobb.

Verkliga åtgärder för att hindra de klimatförändringar vi redan ser ske kan inte vänta. Det brinner, i somras till och med bokstavligt talat, i knutarna. Riksdagen kan inte fortsätta att kohandla med vår framtid. Vi inget förhandlingsutrymme kvar.

Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige