Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Olja från Arktis på väg till EU

Artikel - 28 april, 2014
Den första leveransen av olja utvunnen i ryska isfyllda vatten i Arktis är nu på väg till EU. Tankfartyget Mikhail Uljanov, som transporterar oljan, befann sig i måndags utanför norska kusten och väntas anlända till Rotterdam i Nederländerna senare i veckan.

Det är det franska oljebolaget Total som har köpt den första sändningen av arktisk olja från den ryska energijätten Gazprom.  Totals VD har tidigare lovat att undvika arktisk olja på grund av de allvarliga konsekvenserna vid en oljeolycka.

President Putin har i ett samtal med Alexey Miller,  vd för det ryska energibolaget Gazprom, förklarat att transporterna av olja från Arktis är viktiga för att säkra Rysslands starka ställning på den globala energimarknaden.Gazprom hade som avsikt att redan i slutet av februari kunna frakta oljan från oljeriggen Prirazlomnaya till en europeisk hamn. Antagligen har de extrema väderförhållandena i Arktis bidragit till förseningarna.

Att köpa den första leveransen av Arktisk olja ökar EU:s beroende av ryska energiföretag ytterligare, vilket i sin tur stärker president Putins hand i det geopolitiska spel han nu spelar, säger, säger Greenpeace Internationals oljeexpert Ben Ayliffe.


den 28 april 2014 Mikhail Ulyanov siktad utanför norska kusten

Mikhail Ulyanov Oil Tanker © Dmitrij Leitschuk/Greenpeace

 

 

Oljeriggen Prirazlomnaya var huvudmålet när besättningen på Greenpeaces fartyg Arctic Sunrise protesterade mot oljeborrning i arktiska vatten förra året. Fallet fick uppmärksamhet över hela världen efter att ryska säkerhetssoldater stormat Arctic Sunrise och en två månader lång rättegångsprocess i Ryssland inleddes för hela besättningen på båten, däribland den svenska trebarnspappan Dima Litvinov.

Att oljetransporten från Prirazlomnaya sker samma månad som FN:s klimatpanel släpper en rapport om det allvarliga läget för vårt klimat är ett slag i ansiktet på hela världssamfundet. Det är ett slag i ansiktet för befolkningen i Ryssland, vars känsliga natur i Arktis nu hotas av nära säker förstörelse, när miljölagar totalt ignoreras, säger Dima Litvinov, som satt fängslad i Ryssland i över två månader för en fredlig protest mot samma olja som nu anländer till Europa.

Att utvinna olja i den arktiska regionen är alltid en riskabel chansning. Att göra det i isfyllda vatten är vansinne. Ett oljeutsläpp skulle oundvikligen leda till en ekologisk katastrof för såväl människor som natur. Hittills finns det inte ett enda exempel på en fungerande räddningsinsats kopplat till ett oljeläckage i isfyllda vatten.

En fullständig genomgång av transporten och Prirazlomnayaplattformen finns här: