Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Polisingripande mot GMO-blockaden

Artikel - 24 maj, 2011
Polisen har anlänt med två polisbilar och en pikébuss till den lada som blockerats av aktivister sedan torsdagen den 19 maj. Sju aktivister, inklusive kampanjledaren, har gripits och polisen har börjat ta undan blockeringstunnor. De fastkedjade aktivisterna har omhändertagits och de blockeringsanordningar som spärrat ladan med GMO-potatisen Amflora har nu sågats loss.

© Greenpeace/ Christian Åslund



Greenpeace protesterar mot att kemiföretaget BASF/Plant Science Sweden vill sätta GMO-potatisen Amflora i Haparanda kommun.

- Det är tragiskt att svenska staten använder polisen för att låta BASF driva igenom odlingen av den här riskfyllda GMO-potatisen samtidigt som andra länder istället  använder EU:s säkerhetsklausul för att förbjuda samma gröda i sina länder, säger Patrik Eriksson på plats.

Sverige säger sig bara godkänna genmodifierade grödor, GMO, som är ”lika säkra som sina konventionella motsvarigheter”. Miljöminister Andreas Carlgren kritiserade själv det system för riskbedömning som används för GMO-grödor år 2008 - trots det har Sverige accepterat kommersiell odling av den osäkra och omtvistade GMO-potatisen Amflora, som bedömts utifrån samma kritiserade system.

- Det är orimligt att påstå att Amflora-potatisen, som innehåller en antibiotikaresistent gen, är ’lika säker som sina konventionella motsvarighet’, Patrik Eriksson.

Trots att EU-kommissionen inte förbättrat de bristfälliga bedömningen av risker förknippat med GMO-potatisen, godkändes Amflorapotatisen för kommersiell odling i Sverige 2010.

-  Det vore enkelt för den svenska regeringen att stoppa odlingen av GMO-grödor i Sverige genom att införa ett nationellt förbud, som flera andra EU-länder redan gjort. Istället väljer man att köra över 80 procent av svenskarna som enligt senaste EU-barometern anser att GMO inte är säkert för framtida generationer, säger Patrik Eriksson.

Potatisen har en antibiotikaresistent gen och det kan inte uteslutas att resistensen mot antibiotika kan överföras från den genetiskt modifierade potatiscellen till bakterier vilket minskar berörda antibiotikas effektivitet. Enligt Världshälsoorganisationen och Europeiska läkemedelsmyndigheten kan den gen som tillförts Amflora bland annat utgöra ett hot mot den grupp antibiotika som är viktig i kampen mot allvarliga, globala sjukdomar, till exempel tuberkulos.

- De många bristerna har lett till att Ungern, Grekland, Italien, Luxemburg och Österrike har förbjudit odlingen av GMO-potatisen. Ungern har med stöd av bland andra Frankrike och Polen har även tagit EU-kommissionen till domstol på grund av att godkännandet av Amflora-potatisen. De menar att godkännandet är olagligt. I Sverige gör man tvärtom, här låter staten sin egen polis hjälpa BASF/Plant science, säger Patrik Eriksson.

Bakgrund om BASF:s genmanipulerade potatis Amflora