Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fukushima-uppdatering 19 mars

Artikel - 19 mars, 2011
De japanska myndigheterna rapporterade idag till IAEA att omfattningen av olyckan uppgraderats från nivå 4 till nivå 5 på INES-skalan, en olycka med begränsade utsläpp av radioaktiva ämnen och allvarliga skador på reaktorhärden. Tidigare har den franska säkerhetsmyndigheten uppgett att olyckan bör betraktas som nivå 6 på INES-skalan, en olycka med betydande utsläpp av radioaktivitet. Det franska institutet för strålskydd och kärnsäkerhet räknar med att utsläppen fram tills nu från kärnkraftverket Fukushima 1 är ungefär en tiondel av vad släpptes ut från reaktor 4 i Tjernobyl i Ukraina 1986.

Strömkabeln är ännu inte ansluten till reaktorerna. TEPCO räknar med att kunna tillföra ström till pumparna i reaktor 1 och 2 på lördag morgon men de är inte säkra på om pumparna kommer att fungera. På söndagen förväntar de sig att kunna ansluta strömkabeln till enhet 3 och 4.

Japanska militära styrkor ställde in den andra planerade vattenbombningen med vattenkanonen under kvällen, för att inte störa förberedelsearbetet som utförs av Tokyos brandkår och det elektriska repareringsarbetet som utförs av TEPCO. Vid 00:45 japansk tid började Tokyos brandkår spreja kylvatten över reaktorerna i Fukushima.

De första rapporterna om att strålning har nått USA har nu kommit in. Nivåerna av radioaktivitet är hittills låga – dubbelt så mycket som bakgrundsstrålningen, men det är tydligt att strålning kan mätas.

Strålningsnivåerna vid gränserna för skyddszonen (30 km från Fukushima) är förhöjda. I utkanten av de norra delarna av Fukushima har man uppmätt nivåer på 10-25 uSv/h sedan den 15 mars. Strålningsmätningar från byn Iidate, i Fukushimas utkanter, 40 km nordväst om kärnkraftverket Daiichi, har uppmätt 20-40 uSv/h sedan den 16e mars. 30 km norr om Fukushima har man uppmätt konstanta nivåer på 150 microsievert/h.

Ämnen
Taggar