Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Uppdatering: Esperanza släppt

Kustbevakningen bröt mot lagen

Artikel - 31 maj, 2014
Kustbevakningen meddelade kaptenen på Esperanza kl 07:00 i morse att vårt fartyg och dess besättning var fria. Detta efter att vi bordats av den norska kustbevakningen kl 22:50 natten till lördag, utan någon grund i enlighet med varesig internationell eller norsk lag.

Sedan bordningen har kustbevakningen bogseras Esperanza i riktning mot norska Tromsö, men tidigt i lördags morse kopplades bogserlinorna bort och kustbevakningens fartyg lämnade platsen.

Den norska kustbevakningens bordning av fartyget Esperanza går emot internationell havsrätt.

Den norska kustbevakningen stoppade en laglig och fredlig aktion mot arktisk oljborrning. Esperanza har rätt att utöva sin rätt till fri sjöfart som garanteras i folkrätten. Även om det är obekvämt för Statoil, så är våra handlingar lagliga, i motsats till ingripande från kustbevakningen.” säger Greenpeace Internationals jurist Daniel Simons.

Ockupationen började tisdag morgon kl 05:00, när 15 Greenpeaceaktivister ockuperade Statoils oljerigg i 48 timmar innan de togs bort av polis och fördes till Tromsö. Samtliga släpptes sedan utan åtal. Bara timmar senare ockuperade Esperanza själva borrplatsen och blockerade riggen från att placera sig i rätt läge. Ockupationen varade sammanlagt i 90 timmar innan Esperanza bogserades bort i fredags ​​kväll strax efter 23:00.

Kampanjen för att skydda Arktis kommer att fortsätta och hundratusentals människor fortsätter att ansluta sig.