Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Urfolk i Ryssland sparkar ut oljebolag från sin mark

Artikel - 3 april, 2014
Invånare från 13 olika byar i Komi-regionen samlades på ett offentligt möte den 31 mars för att diskutera de miljöproblem som orsakas av det ryska oljebolaget Lukoil. Resultatet av mötet var sensationellt för Ryssland: de röstade enhälligt för en resolution som kräver att Lukoil ska lämna området.

Utkomsten är en seger för demokrati likaväl som för miljö och klimat. Projektet har drivits av Greenpeace tillsammans med organisationen Pechora Committee, och har möjliggjorts tack vare stöd från Svenska PostkodLotteriet

Kolva River Oil Spill in Russia

I mötet deltog 150 invånare, tillsammans med representanter från den lokala administrationen, åklagarmyndigheten och ett antal organisationer, inklusive Rädda Pechora-kommittén och Greenpeace. Lukoils chefer var också inbjudna, men dök aldrig upp.

De flesta av områdets befolkning tillhör Komifolket, varav många lever på traditionella aktiviteter som fiske, rennäring och jakt. Folk är upprörda efter att företaget brutit mot flera miljölagar och försummat lokalbefolkningens intressen. Deltagarna sammanställde en lång lista med krav till Lukoil under mötet. Här är några exempel på varför de lokala invånarna nu är redo att sparka ut företaget från sin mark.

I februari 2014 väcktes byborna i Krasnobor och såg att Lukoil hade börjat bygga fyra nya oljekällor bara 200 meter från byn, i samma skog som de använde för att plocka bär och svamp. Samhället hade aldrig fått något besked om arbetet, än mindre blivit inbjuden till förhandlingar med företaget. Lukoil hade inte ens brytt sig om att informera den lokala regeringen om sina byggplaner intill byn.

Lukoils pipeline i distriktet byggdes för bara 10 år sedan, men läcker redan mängder av olja i naturen. Den senaste läckan, som inträffade för bara några dagar sedan, försökte företaget dölja från allmänheten.

I mars 2014 försökte Lukoil städa upp läckt olja genom att bränna den, vilket orsakade kraftiga luftföroreningar, som sågs på mils avstånd under flera dagar.

Under sina 16 år i distriktet, har Lukoil tjänat miljarder medan de förorenat vattnet och förgiftat flera hektar myrar och skogar. Folk i området klagar över att cancersjukdomar blivit vanligare, och bara i förra veckan dog tre män i cancer.

Som ett resultat av mötet krävde invånarna att alla Lukoils planer och dokument ska diskuteras i offentliga utfrågningar i förväg och att företaget tecknar ett åtagande om att investera i lokala samhällsprojekt. De har adresserat distriktets parlament och ber dem att upphöra med all industriell verksamhet i Komi i området tills problemen är lösta.

Lukoil har idag monopol på oljeborrning i dessa arktiska områden. Izhma-distriktet ligger på stranden av Pechorafloden som för med sig föroreningarna ut i Norra ishavet.. Även om Lukoils oljesektor är mycket lönsam, så lever lokalbefolkningen i fattigdom, eftersom företaget föredrar att inte anställa dem och inte bryr sig om lokala samhällsfrågor.