Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Världens största palmoljeproducent bättrar sig efter påtryckningar

Artikel - 6 december, 2013
Världens största palmoljeproducent, Wilmar International meddelar att de ger efter för Greenpeace krav och lovar att helt eliminera skövling av regnskog från sin produktion.

Den palmolja som finns i många av våra favoritprodukter, ofta dold bakom etiketten vegetabiliska oljor, produceras ofta på ett sätt som bidrar till skogsskövling, utrotning av känsliga djurarter, klimatförändringar och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Wilmar International hamnade 2012 sist på tidningen Newsweeks lista över miljövänlighet hos världens 500 största företag. Greenpeace har under 2013 spårat palmolja från Indonesiens regnskogar och Wilmar International till företag som tillverkar populära snacks och hygienartiklar. Bland dessa finns Colgate Palmolive, Procter & Gamble och Mondelez International, som äger chokladföretaget Marabou i Sverige.

Kända varumärken som får sin palmolja från Wilmar International gör konsumenter till omedvetna medbrottslingar i skövling av Indonesiens regnskog och bidrar därmed till att kritiskt hotade arter som sumatratigern står på kanten till utrotning.

Under oktober månad lanserade Greenpeace en ny kampanj för att få dessa företag att sätta press på Wilmar. Rapporten Licence to kill fick stort genomslag i svensk media.

Och den 5 december kom genombrottet. Wilmar lovar i en ny policy att de varken kommer att använda eller köpa palmolja från företag som bidrar till skövling av regnskog. Företaget ställer också höga krav på mänskliga rättigheter och garanterar full spårbarhet ända till plantagen för all palmolja. De nya principerna kommer omedelbart att gälla för Wilmars egen verksamheten, och för underleverantörerna senast i slutet av 2015.

- Det här är goda nyheter, inte minst för Sumatras kvarvarande tigrar och orangutanger, och vi är väldigt glada att Wilmar gått med på våra krav. Att företaget lovar att ändra sin praxis visar att trycket från stora kunder som Marabou och Unilever har haft effekt, och att dessa företag har ett större ansvar och inflytande än de ofta vill låtsas om. Vi uppmuntrar fler företag att aktivt engagera sig i att säkerställa hållbara leverantörer, säger Dr Erika Bjureby, skogsansvarig på Greenpeace Norden.

Palmoljesektorn är den enskilt största orsaken till att regnskog skövlas i Indonesien och Wilmar har mycket att bevisa. Det finns flera färska exempel på omfattande förstörelse av regnskog i företagets namn som omfattar illegal skövling, bränder på torvmark och omfattande skövling av tigrars livsmiljö.

Greenpeace kommer nu noga följa genomförandet av Wilmars nya löften.