Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Vi kapar oljebolagens Arktis-möte i Köpenhamn

Artikel - 1 december, 2011
Oljebolagens representanter hamnade på ett helt annat möte än de hade tänkt sig, hållet av Greenpeace. Oljebolagen kom för att träffa representanter för det grönländska råvarudirektoratet. Istället såg vi till att de gick in en våning under det möte de egentligen skulle på, där vi föreläste om riskerna med oljeborrning i Arktis.

 

Idag protesterar vi mot flera internationella oljebolags planer på att ge sig in i Arktis efter olja. I morse möttes representanterna från bland annat Statoil, Chevron och Shell av en stor flytande banderoll i vattnet med budskapet "Protect the Arctic: No license to drill", när de kom till Köpenhamn för ett möte med det grönländska råvarudirektoratet. 

© Greenpeace/Christian Åslund

Aktivisterna rullade även ut en nedoljad röd matta framför ingången till den byggnad där mötet om att öppna upp för nya oljeborrningar i Nordostgrönland skulle äga rum. Trots mottagandet klev representanterna för bland annat Shell, Statoil och BP intet ont anande rakt in på Greenpeace fejkade konferens, där de snällt satt och lyssnade i tron att de var på det grönländska råvarudirektoratets möte.

Henrik Pedersen, kampanjchef på Greenpeace i Danmark höll i föreläsningen för oljebolagen:


- Det är underbart att Greenpeace lyckades hålla en presentation om den omfattande miljöförstörelse som oljeborrning i Arktis kan medföra. 18 representanter från 11 internationella oljebolag, bland annat BP, Shell och Statoil, satt stilla och uppmärksamt i 15 minuter och lyssnade intensivt på våra budskap. Vi berättade om Cairn Energys dåliga ekonomi som följd av borrningarna utanför Grönland de senaste två åren, och om de många risker för miljön som de arktiska borrningarna medför. Ingen protesterade och först då vi visade vår avslutningsbild med texten 'Välkommen till Arktis' och signaturen Greenpeace tror jag att det gick upp för dem vad de hade bevittnat.

© Greenpeace / Christian Åslund

Området som bolagen är intresserade av att exploatera är livsnödvändigt för en rad hotade arktiska djur som grönlandsvalar, narvalar, valrossar och isbjörnar. Ett oljeutsläpp i denna kalla och svårtillgängliga miljö bedöms av experter vara i princip omöjligt att sanera.

 

- De här är oljebolag som gjort sig skyldiga till oljeutsläpp och miljöförstöring i hela världen. Det finns absolut ingen anledning att tro att det skulle gå bättre i Arktis. Extremt väder, drivis och enorma isberg gör det mycket riskabelt att borra i området och därför ska de hålla sig därifrån, säger Therese Jacobson, ansvarig för Arktisfrågor på Greenpeace.