Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktioner mot Arevas kärnkraftsbyggen i Frankrike och Finland

Artikel - 30 juni, 2008
Det franska företaget Areva konstruerar kärnreaktorer av typen EPR (European Pressurized Reactor), en ny typ av reaktor som utmärkt sig genom att ha grava säkerhetsproblem. Greenpeace har under den senaste veckan uppmärksammat etableringsprocessen.

Ett femtontal Greenpeaceaktivister blockerar infarten till cementfabriken Calcia.

Frankrike:

Den franska säkerhetsmyndigheten ASN har gett grönt ljus till den betongframställning som bara en månad tidigare stoppats på grund av allvarliga kvalitetsproblem. Under tre dygn förra veckan blockerade Greenpeace-aktivister platser som tillhandahåller sand till den cement som används vid konstruktionen av den nya EPR-reaktorn i franska Flamanville.

Den franska säkerhetsmyndigheten ASN gav grönt ljus till den betongframställning som bara en månad tidigare stoppats på grund av allvarliga kvalitetsproblem. Aktivisterna hindrade transporter att leverera materialet till cementfabriken vilket i sin tur hindrade att mer av den dåliga cementen tillverkades.

Som nästa steg i försöken med att stoppa Arevas undermåliga reaktorkonstruktioner blockerades sedan i fredags den fabrik där cementen tillverkas. Aktivisterna hindrade på så sätt produktionen under ytterligare tre dygn - allt för att belysa hur riskabelt projektet varit sedan början.

Finland:

Areva är även ansvariga för byggandet av en ny kärnreaktor i Olkiluoto norr om Åbo. I förra veckan ville Greenpeace uppmärksamma det riskfyllda och skandalomsusade kärnreaktorbygget i Olkiluoto med hjälp av "Eye In The Sky", ett 44 meter långt luftskepp med texten "non merci" på sidan.Satsningen på kärnkraftsutbyggnad i Finland har stora miljö- och hälsorisker, och underminerar rent generellt utvecklingen av miljö- och klimattillvända energilösningar.

Vad gäller konstruktionen av reaktorn Olkiluoto 3 har bygget inte bara fördyrats med ytterligare 1,5 miljarder euro och försenats tre år utöver planen - reaktorkonstruktionen har fått hela 1500 säkerhetsanmärkningar.

Det franska företaget Areva har ända sedan byggstarten ständigt negligerat säkerhetsföreskrifterna för att skynda på konstruktionen.

Ämnen