Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Att satsa på kärnkraft för att rädda klimatet är som att börja röka för att gå ned i vikt

Artikel - 12 februari, 2009
Idag träffar näringsminister Maud Olofsson partiledarna från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att diskutera framtidens energiutveckling. Vi finns på plats för att påminna våra politiker om att det finns alternativ som gör riskfylld kärnkraft överflödig.

Här syns Per Bolund från miljöpartiet och Martina Krüger, Greenpeace klimatexpert.

Vi kan rädda både klimatet och ekonomin utan kärnkraft


Filmen ”Framtiden börjar nu” visar hur vi kan minska det enorma energispillet, effektivisera energiförbrukningen samt också hur vi kan utnyttja realistiska förnyelsebara energikällor.Scenariot Energi[r]evolutionen visar hur vi med kraftiga investeringar i förnybar energiproduktion och energieffektiviseringar kan halvera de globala koldioxidutsläppen till 2050 genom att använda redan existerande teknik - till en lägre kostnad än om vi fortsätter som idag.

Läs mer om energirevolutionen

Maud Olofsson presenterar överenskommelse som en kompromiss när det i själva verket är ett historiskt brott med Centerns gröna ryggrad.

Regeringspartiernas förslag innebär i realiteten att man kan bygga ut kärnkraften obehindrat över tid, vilket riskerar att underminera satsningen på förnybara, moderna energikällor - det visar erfarenheten från Finland, där kärnkraften i princip slagit undan fötterna på den förnybara tekniken.

Rapporten Ett nordiskt energiscenario visar hur vi kan undvika farliga klimatförändringar samtidigt som kärnkraften kan avvecklas

Ämnen
Taggar