Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Seger för Bajkalsjön!

Artikel - 27 april, 2006
Greenpeace hyllar president Putins uttalande om att Ryssland måste flytta den oljeledning som skulle ha dragits i ett mycket känsligt område nära Bajkalsjön, och hoppas att hans ord leder till handling. Presidentens uttalande visar att hundratusentals människors protester i Ryssland och utomlands har varit effektiva. Trots ett massivt tryck från stora företag har regeringen lyssnat till den allmänna opinionen, till vetenskapsmän och till experter.

Lake Baikal

Hotet mot “det heliga området” har förenat folk från många ryska regioner. I Irkutsk har nära 27 000 människor röstat mot oljeledningen. Hundratals personer har skickat foton på sig själva med banderoller där det står ”Hellre Bajkal än olja”, ”Leve Bajkal” till webbsidan www.livebaikal.ru.

Aktivister från Vitryssland, Tyskland, Ukraina har skickat stödbrev. Hundratals artister, vetenskapsmän, lärare och politiker har kontaktat presidenten med vädjan. Ungefär 100 000 signaturer har samlats in i olika regioner i Ryssland. Populära artister har också kontaktat Vladimir Putin med en önskan om att skydda Bajkal.

Olyckligtvis har allt detta negligerats av de viktiga massmedierna. Dessutom har flera medier skildrat Bajkalaktivister som västagenter och spioner åt internationella företag. Nu stödjer samma medier nödvändigheten av att flytta ledningen norrut och hyllar presidentens beslut. Enligt Putins uttalande ska ledningens konstruktion ske från två ändar: från öst och från väst så att de två sektionerna senare möts.


Bajkalsektionen blir den sista som konstrueras. Enligt Transneft kommer företaget att ha tid att ta fram den nödvändiga dokumentationen för den här sektionen. Men det finns fortfarande en risk att konstruktionsföretaget väntar tills protesterna lugnar sig för att sedan fortsätta enligt de ursprungliga planerna och dra ledningen 800 meter från Bajkalsjön.

För att undvika scenariot kommer Greenpeace och andra icke-statliga organisationer att följa utveckligen på nära håll och driva en kampanj för att ta bort oljeledningen från gränsen till Bajkalsjöns dräneringsområde.

För mer information, kontakta:
Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare Greenpeace, 070-340 54 14

Taggar