Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Boskapsjättar går samman för att stoppa avskogning i Amazonas

Artikel - 8 oktober, 2009
Goda nyheter från Amazonas! Fyra av de största aktörerna inom boskapsindustrin har gått samman för att minska sin påverkan på miljön och klimatet och för att stödja vårt krav på att avskogningen upphör helt.

Brasiliens boskapsnäring, som står för 80 procent av all avskogning i Amazonas, är landets största växthusgaskälla.

JBS-Friboi, Bertin, Minerva och Marfrig förbinder sig att sluta köpa boskap från nyligen avskogade områden i regnskogen. Detta är ett direkt resultat av den rapport vi publicerade för fyra månader sedan; ‘Slaughtering the Amazon’. Rapporten har fått en överväldigande respons från företag som vill slippa förknippas med skövlingen av regnskog. Ledande skotillverkare som Adida, Nike och Timberland har arbetat med oss för att ta fram en plan för att hindra avskogningen och kommer att säga upp kontrakt där leverantörerna inte kan garantera att produkterna inte kommer från avskogade områden.

Dagens tillkännagivande skedde i Sao Paolo, där de inblandade företagen antog nya miljökrav och sociala policys för att säkerställa att deras produkter inte kommer från boskap som fötts upp i nyligen avskogade områden. Åtgärdspaketet kommer också hjälpa till att bekämpa sociala orättvisor i landet, där olovligt ockuperande av mark är ett stort problem. Den brasilianska branschorganisationen för stormarknader (ABRAS), där bland andra Walmart och Carrefour är medlemmar, var närvarande vid tillkännagivandet och stöder kravet på ett totalt stopp för avskogning. Den brasilianska staten Mato Grossos guvernör, Blario Maggi, var också där. Mato Grosso har högst andel avskogning i landet och huserar Brasiliens största boskapshjord och Maggi utlovade stöd till skyddsåtgärder för Amazonas samt högupplösta satellitbilder för att möjliggöra skogsövervakning.

Läs mer hos Greenpeace International

Ämnen
Taggar