Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Debattartikel: Stoppa isbrytaren Odens oljeletande

Artikel - 29 juli, 2010
Nästa vecka lämnar svenska statens isbrytare Oden Göteborg för att underlätta framtida oljeprospektering i de känsliga vattnen utanför Arktis - trots att katastrofen i Mexikanska golfen tydligt visar det verkliga priset för djuphavsborrning. Detta pris är ännu mycket högre i ett område som Arktis där extrema förhållanden gör möjligheterna till sanering efter ett oljeutsläpp minimala. Att den svenska staten gör sig en hacka på oljeprospekteringen i ett av världens känsligaste hav är helt oacceptabelt, skriver Therese Jacobson och Patrik Eriksson på Greenpeace.
Det är nu drygt två månader sedan oljeriggen Deepwater Horizon exploderade och sjönk i Mexikanska golfen. Sedan dess har råoljan med oförminskad styrka vällt upp ur havets botten till ytan. De allt mer desperata försök som gjorts att samla upp oljan har misslyckats och oljan sköljer i vågor in över känsliga stränder i södra USA där saneringsarbetare förtvivlat kämpar för att rädda de djur som kommit i oljans väg. Konsekvenserna för människor, fåglar och marina djur i området är katastrofala.

Detta katastrofscenario riskeras nu med hjälp av regeringen Reinfeldt att flytta till Arktis. Isbrytaren Oden, mer känt som det miljöforskningsfartyg där kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria talat sig varma för den arktiska miljön, lämnar på tisdag Landskrona och styr mot Göteborg. Därifrån kommer den på torsdag att styra mot Arktis för att välkomnas av det amerikanska företaget GX Technology och assistera vid bottenkartering norr om Grönland. GX Technology marknadsför sig som ett företag som underlättar utvinning av kol och olja. Ironiskt nog är Oden under stora delar av året ett viktigt och uppskattat forskningsfartyg som möjliggör miljöforskningsresor till Arktis och Antarktis.  Först en tur till Arktis för att undersöka den unika miljön och försöka skydda den, sedan tillbaka för att riskera samma unika miljö.

Djurlivet i Arktis är redan starkt hotat av smältande isar, miljögifter och försurning av haven. Ett scenario liknande det i Mexikanska golfen kan vara fullständigt ödesdigert för isbjörnar, fåglar och en biologisk mångfald vi ännu vet så lite om. Det är helt oacceptabelt att Sveriges regering, som mer än gärna vill framstå som miljömässigt ansvarstagande, genom Sjöfartsverket nu aktivt bidrar till att riskera hela det arktiska ekosystemet för att få stoppa fingrarna i oljebolagens syltburkar.

Regeringen Reinfeldt har tillsammans med EU sagt ja till olje- och gasutvinning i Arktis. Det var redan tidigare en katastrofal idé och har nu i ljuset av BP-skandalen växt till något fullständigt oacceptabelt. Det finns inga garantier för att det som hände i Mexikanska golfen inte kommer att hända i Arktis. Innan Deepwater Horizon exploderade och sjönk påstod oljebolagen att risken att det som faktiskt hände skulle hända var helt försumbar. Alla liknande påståenden om att inget liknande kan hända i Arktis måste i ljuset av vad som faktiskt har hänt anses vara helt ogrundade.

Greenpeace uppmanar regeringen att tänka om och stoppa uthyrningen av Oden till företag som underlättar oljeprospektering i ett av världens känsligaste hav och istället bidra till att skydda den arktiska miljön innan det är för sent. Den rödgröna oppositionen har utlovat en svensk linje som vill skydda Arktis från olje- och gasutvinning i minst 100 år. Kan regeringen Reinfeldt visa ansvar och genuint engagemang och ge samma löfte?
Debattartikeln publicerades i Göteborgsposten den 29 juli 2010

Taggar