Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fackeltåg i Köpenhamn för häktade aktivister

Artikel - 30 december, 2009
Nästan 150 personer deltog i ett fackeltåg från Greenpeace fartyg Rainbow Warrior till Christiansborgs Slott i Köpenhamn under onsdagseftermiddagen. Deltagarna protesterade mot den oproportionerligt långa häktningen av fyra Greenpeace-aktivister, som sedan mitten av december varit inlåsta till följd av en uppmärksammad, men fredlig, protest. Aktivisterna greps efter att ha tagit sig in till den danska drottningens galamiddag den 17e december för att försöka förmå världens ledare att rädda FN:s klimatmöte.

Nästan 150 personer deltog i ett fackeltåg från Greenpeace fartyg Rainbow Warrior till Christiansborgs Slott i Köpenhamn.

Aktivisterna tog sig förbi säkerhetsavspärrningar genom bilkortege och genom att agera ett galaklätt statschefspar. Syftet var att uppmana världens ledare att ta sitt ansvar för en bra utkomst av klimatmötet i Köpenhamn. Enligt det ursprungliga rättsbeslutet ska de sitta häktade utan rättegång till 7:e januari. Än så länge har de fått sitta kvar i häktet över julhelherna, trots att häktningsbeslutet överklagats.

Aktionen var en fredlig protest, och genomfördes helt enligt Greenpeace icke-våldsprinciper. Samtidigt var aktionen i högsta grad motiverad, med tanke på klimatförhandlingarnas misslyckande.

"Greenpeace är väldigt förvånade över att aktivisterna behandlats så strängt. Den långa häktningen står inte alls i proportion till aktionens karaktär, och kan enbart betraktas som ett fängelsestraff utan rättegång", säger Greenpeace politiske rådgivare Jan Søndergård, deltagande i fackeltåget.

Läs tidigare nyheter om häktandet

Taggar