Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Höstens heta filmer

Artikel - 23 augusti, 2006
Två långfilmer om de globala klimatförändringarna har i dagarna premiär i Sverige. Fredagen den 1 september har den svenska produktionen The Planet biopremiär och veckan efter går USA:s tidigare vicepresident Al Gores film An Inconvenient Truth upp på biograferna. Tidigare i år presenterade dessutom Greenpeace dokumentärfilmen På Tunn Is, som handlar om hur klimatförändringarna nu med skrämmande tydlighet både kan uppmätas och upplevas på Grönland.An Inconvenient Truth

("en obekväm sanning") är spektakulär av framförallt två skäl. Dels presenterar filmen kalla fakta om klimatförändringarna och utmålar på ett mycket övertygande sätt en mörk framtid om vi inte gör någonting åt klimatförändringarna. Dels är det uppseendeväckande att det är en amerikansk toppolitiker med möjlighet att bli USA:s nästa president som presenterar dessa skrämmande och oemotsägliga siffror, grafer och bilder. An Inconvenient Truth har ensam potentialen att övertyga världens befolkning och ledare om att ta klimatfrågan på högsta allvar. Filmen ger också tips om vad var och en av oss kan göra för att det värsta scenariot inte ska inträffa.

Se trailer och läs mer

The Planet

berör i grunden samma frågor som An Inconvenient Truth, men tar ett större grepp på problematiken och handlar om Global Change ("global förändring"). I en värld med skenande befolkningsutveckling, där varje individ samtidigt drömmer om en högre levnadsstandard, går planeten Jorden på knäna. Om utvecklingen går vidare i nuvarande takt skulle vi behöva fem jordklot för att kunna fortsätta att leva i en värld i ekologisk balans. The Planet målar upp ett skrämmande framtidsscenario och det råder ingen tvekan om att det är där vi kommer att hamna om vi inte är beredda att drastiskt förändra vår livsstil.

Spela upp trailern med Quicktime
Filmaren Andreas Rydbackens dokumentär "På tunn is" vann första pris i den internationella filmtävlingen "the Green wave 21st Century European Environment Festival".

På Tunn Is

är Greenpeace prisbelönta dokumentär om Grönland där glaciärerna nu smälter i mycket snabb takt. Ursprungsbefolkningen vittnar om stora förändringar i öns klimat och hur dessa redan har börjat påverka deras liv. Greenpeace forskare har genom upprepade mätningar kunnat visa att den hastighet som vissa grönländska glaciärer rör sig ner mot havet har fördubblats bara på de senaste fem åren. Vi får med egna ögon följa en glaciärs rörelse under ett dygn och upplevelsen är skrämmande! Forskarnas prognoser visar att havsnivån på Jorden kommer att stiga med sju meter enbart om Grönlands glaciärer försvinner.

Spela upp en kortare version av filmen med Windows Media Player

För mer information eller för att beställa filmen På Tunn is, kontakta:
Martina Krüger, klimatexpert, Greenpeace 0705 50 29 13
Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare, Greenpeace 0703 40 54 14

Stöd oss!

Hjälp oss i arbetet för att stoppa klimatförändringarna - ge en gåva.

Ämnen
Taggar