Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fiskolja från ockuperade Västsahara blev laxfoder i Norge

- näringslivstopp polisanmäls för tullbedrägeri på 250 miljoner

Artikel - 22 april, 2010
Greenpeace har polisanmält norska fiskoljeimportören GC Rieber och företagets styrelseordförande Paul Christian Rieber som även är ordförande i den norska motsvarigheten till Svenskt näringsliv, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Truls Gulowsen lämnar in polisanmälan av Rieber till polisadvokat Mona Ransedokken i Økokrim.


Bakgrunden är den skandal som rullats upp i Norge sedan SVT:s Uppdrag granskning i början av mars avslöjade att fin matfisk från vattnen utanför ockuperade Västafrika blev Omega 3-tabletter i svenska butiker, samtidigt som västsahariska flyktingar tvingas äta thailändska fiskkonserver betalade med biståndspengar. Nu visar det sig att svenska konsumenter får i sig den kontroversiella fiskoljan på flera sätt. Stora mängder fiskolja från Marocko och Västsahara har nämligen blivit foder i norska laxodlingar, fisk som sedan exporteras till Sverige.

Enligt norska televisionen, NRK, importerade Rieber Oils förra året nästan 20 000 ton fiskolja från Marocko och Västsahara, olja som sedan såldes vidare till fiskfoderproducenten Ewos/Cermaq. För att dölja att en stor del av fiskoljan gick till laxfoder och dessutom slippa betala den tull som fiskfoder är belagd med i Norge tulldeklarerades den kontroversiella fiskoljan som människoföda istället för djurfoder. Därigenom har företaget GC Rieber undvikit tull i storleksordningen 250 miljoner norska kronor, enligt uppgifter till NRK.

- Rieber påstår att det här bara är en en olycklig miss. Det är det inte. Felrapporteringen är en del av ett systematiskt försök att mörka verksamheten. Men medan import av fiskolja från ockuperat territorium bara är omoralisk är tullbedrägerier straffbart, säger Truls Gulowsen, kampanjchef på Greenpeace i Oslo.

Enligt GC Rieber har den aktuella fiskoljan så dålig kvalité att den inte duger som människoföda. Trots det är oljan importerad under den tullfria kategorin (människoföda) och trots det kunde SVT visa att oljan också använts till Omega-3 piller.

För mer information kontakta:
, ansvarig för havsfrågor Greenpeace, 070 608 74 83

Läs mer:

http://www.greenpeace.org/norway/news/politianmelder-rieber

Ämnen