Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Förlängt moratorium för sojaodlingar i Amazonas regnskog

Artikel - 19 juni, 2008
Det två år gamla moratoriet för sojaodlingar i Amazonas regnskog har nu förlängts i ytterligare ett år. Moratoriet upprättades efter att Greenpeace uppmärksammade omvärlden på att regnskogen höll på att försvinna för att ge plats åt sojaodlingar.

Sojaodlingar i Amazonas

Detta glädjande besked från sojahandlare i Brasilien ger lite hopp för Amazonas regnskogar. Detta beslut och den seger vi har vunnit med vår kampanj hittills är väl värt att fira och skall utgöra en grund för vårt fortsatta arbete för att skydda den gamla skogen för framtiden.

Kampanjen för Amazonas regnskogar
Den ökade efterfrågan på soja världen över, har fått många markägare att avverka skog för att ge plats åt sojaodlingar. År 2006, publicerade Greenpeace rapporten ”Eating up the Amazon”, där vi undersökte sambanden mellan distributionen av soja till de stora internationella matkedjorna och förstörelsen av Amazonas skogar. Samtidigt gjorde vi aktioner där vi uppmanade McDonald’s att sluta göra sina Chicken McNuggets på kött från kycklingar som är uppfödda på soja från regnskogen. McDonalds lyssnade på oss och har nu tagit beslutet att inte använda kött från kycklingar som är uppfödda på soja från nyligen avverkade regnskogar i Amazonas.

Våra protester ledde också till att de största sojahandlarna i Brasilien upprättade ett två-årigt moratorium som började gälla juli 2006. Under dessa två år stoppades handel med soja som odlats på mark från nyligen skövlade skogar. Tidigare har avverkningarna i Amazonas stadigt ökat, men beräkningar visar att soja som skördas i år i Amazonas inte kommer från nyligen avverkade skogar. Med andra ord fungerar moratoriet och gör sitt jobb genom att hejda förstörelsen av regnskogarna för sojans skull, trots att priserna på soja fortsätter att stiga.

Ämnen
Taggar