Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace fortsätter protesten mot kärnkraft i svenska vatten

Greenpeace-aktion mot ny nordisk kärnkraft - aktivister bordar fartyg och varnar Sverige för att upprepa Finlands misstag

Artikel - 16 november, 2009
Sex aktivister från Greenpeacefartyget Arctic Sunrise har bordat fraktfartyget Happy Ranger i Fehmarn Bält mellan Danmark och Tyskland. Fartyget fraktar centrala komponenter till kärnreaktorn Olkiluoto 3 som just nu konstrueras i Finland. Just nu: Lauri Myllyvirta bloggar direkt från Happy Rangers däck

Aktivister från Greenpeace fartyg Arctic Sunrise bordade idag fraktfartyget Happy Ranger i Fehmarn Belt mellan Danmark och Tyskland. Fartyget fraktar centrala komponenter från den franska kärnkraftskoncernen AREVA och på väg till kärnreaktorn Olkiluoto 3 som just nu konstrueras i Finland.

De sex aktivisterna har klättrat upp längs sidan av fartyget och befinner sig på däck, där de har hängt banderoller som kräver stopp för bygget av den finska reaktorn. Man för samtal med besättningen och har fått besked om att man får stanna på skeppet.

- Kaptenen på Happy Ranger har bestämt sig för fortsätta med oss ombord och vi är fast beslutna att fortsätta protesten hela vägen till Olkiluoto. Under natten har vi turats om att hålla vakt, säger Lauri Myllyvirta, Greenpeace talesperson och en av aktivisterna ombord på Happy Ranger

Under natten har Happy Ranger rundat Sveriges sydspets och är nu på väg norrut utmed kusten. När aktivisterna vaknade i morse var sovsäckarna fulla med vatten. Som tur är håller havsvattnet fortfarande en temperatur på åtta grader.

- Nu är fokus på att hålla värmen så att vi kan stanna de 40 timmar transporten har kvar till Finland, säger Lauri Myllyvirta. 


Greenpeace genomför aktionen för att protestera mot kärnraftsbygget som har oacceptabla säkerhetsbrister, underminerat klimatåtgärder och dragit på sig enorma merkostnader. Greenpeace kräver att den finska regeringen stoppar bygget av Olkiluoto 3 och uppmanar Sverige och alla andra länder som överväger ny kärnkraft att inte upprepa Finlands kärnkraftsmisstag.

- Det kommer en punkt då man måste sluta bränna pengar och erkänna att det var en dålig idé från början. Det enda rimliga är att avsluta bygget som skulle bli Finlands femte reaktor. Både Finland och Sverige måste avsluta kärnkraftskapitlet och istället investera i ett hållbart energisystem, säger Ludvig Tillman.

Greenpeace har granskat Olkiluoto-projektet från starten och sett hur bygget successivt blivit ett fiasko. Därför vill vi nu varna Sveriges folkvalda och svensk industri för att upprepa Finlands misstag. Olkiluoto 3 har totalt misslyckats att leverera det som kärnkraftslobbyn dyrt och heligt lovade inför riksdagsbeslutet. En genomgång punkt för punkt hittar ni här. http://www.greenpeace.org/raw/content/sweden/rapporter-och-dokument/loeftena-finlands-nya-reaktor-i.pdf

När finska riksdagen beslutade att bygga reaktorn 2002 beräknades Olkiluoto 3 kosta totalt 25 miljarder kronor. Nu beräknas slutnotan gå på minst 55 miljarder kronor. I år skulle kärnkraftverket vara färdigbyggt. Men idag uppskattas bygget vara färdigt tidigast 2012 och leveranserna av el komma igång tidigast 2013 eller 2014.

- Olkiluoto 3 är ett skräckexempel på vad som kan hända när våra folkvalda låter sig vilseledas av en välorganiserad industrilobby. De effektivaste klimatåtgärderna har tryckts undan och ekonomiskt är de stora förlorarna Finlands skattebetalare. Det är hög tid att stoppa det här katastrofbygget och sluta planera för mer kärnkraft i Finland, Sverige och övriga världen, säger Ludvig Tillman.

Reaktorn Olkiluoto 3 beställdes 2003 av konsortiet Industrins kraft AB, TVO, med Fortum, Stora Enso och UPM Kymmene som stora ägare. Projektet såldes in hos den finska riksdagen som lösningen på Finlands problem att minska sina kolidioxidutsläpp i enlighet med Kyotoprotokollet och möjliggöra stängandet av fossila kraftverk.

I verkligheten har reaktorbygget inneburit att landet missat sina Kyotoåtaganden och samma företag som äger reaktorn planerar nu även att bygga nya fossileldade kraftverk. Anledningen är att beslutet att bygga ny kärnkraft fått planerade investeringar i förnybar energi och energieffektivisering att helt stanna av i Finland. Revisionsföretaget Ernst & Young rankar numera Finland, trots enorm potential, som det tredje minst attraktiva landet för investeringar in förnybar energi och det minst attraktiva för investeringar i vindkraft.

- Erfarenheterna från Finland visar att kärnkraft inte bidrar till att lösa klimatkrisen. Tvärt om slår investeringar ny kärnkraft undan benen för förnybar energi och energieffektiviseringar, teknik som bevisligen kan leverera ett effektivt och klimatsmart energisystem, säger Ludvig Tillman.

Greenpeace har i rapporten Nordiskt energiscenario (länk nedan) visat hur de nordiska länderna kan minska sina utsläpp av växthusgaser tillräckligt mycket för att klara det kritiska tvågradersmålet och samtidigt fasa ut kärnkraften innan 2030.

 

För mer information kontakta:

Ludvig Tillman, Greenpeace talesperson i energi- och klimatfrågor, ombord på Arctic Sunrise, 070 271 64 37, sat: +31 207 122 616, +870 764 596 089.
Lauri Myllyvirta, Greenpeace talesperson och en av aktivisterna ombord på Happy Ranger. sat. +88 165 141 93 68
Martina Krüger, Greenpeace koordinator i energi- och klimatfrågor, 070 550 29 13
, Greenpeace pressekreterare, 070 608 74 83

Bilder och Video från aktionen
Jason White, +45 602 183 24

Bilder och video kommer publiceras här

 

Länkar:

Faktablad – Löften och verklighet i Olkiluoto 3


Ernst & Young – Renewable Energy Country Attractiveness


Greenpeace: Summary, The Economics of Nuclear Power


Ett Nordiskt Energiscenario


Citi Group sågar ny kärnkraft – ekonomin säger nej


Greenpeace globala energiscenario visar hur vi kan rädda klimatet utan kärnkraft

Ämnen
Taggar