Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace föreslår att rika länder ska betala för att stoppa regnskogsavverkningen

Artikel - 21 maj, 2008
Bonn, Tyskland.– De rika länderna borde ge ekonomiska bidrag till en global fond som en del av arbetet med att hejda klimatförändringarna. Det föreslår Greenpeace i rapporten Forests for Climate som släpps i samband med FN:s konferens om biologisk mångfald (CBD) i Bonn. Dessa pengar kan användas för att belöna de länder som ligger långt fram i arbetet med att stoppa regnskogsavverkningen. Det skulle kunna leda till att förstörelsen av världens regnskogsekosystem upphör till 2015.

Regnskog i västra Malaysia

Enligt Greenpeace kommer det att behövas mellan 20-27 miljarder euro varje år för att stoppa avverkningen av våra regnskogar, rädda djur och växter som utgör ekosystemet och garantera mänskliga rättigheter för de människor som bor i regnskogen. Förslagen i Forests for Climate skulle möjliggöra en finansiering av detta.

Eftersom klimatförändringarna och hotet mot regnskogarna är så akuta kräver Greenpeace att värden för konferensen, den tyska regeringen, i år och fem år framöver lägger undan 2 miljarder per år. Detta för att starta en krisfond som omedelbart blir tillgänglig för utvecklingsländerna. Greenpeace vill också att andra G8-länder följer detta exempel, och att förslaget om fonden ska vara en del av nästa klimatöverenskommelse som sätts i verket 2012.

- Förstörelsen av våra regnskogar utrotar inte bara regnskogens alla arter, utan bidrar också till att medeltemperaturen ökar på vår jord, säger Roman Czebiniak, Greenpeace politiska rådgivare för skog och klimat. Därför behöver Forests for Climate vara en del av det globala arbetet för att hejda klimatförändringarna.

 - Vi har inte råd att vänta till 2012 för att sjösätta denna plan, tillägger Cristoph Thies, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace. Därför vädjar vi till de rikare länderna att finansiera en krisfond redan nu. Som självutnämnd ledare för globala miljöfrågor har Tyskland nu en perfekt chans att visa sin trovärdighet genom att snabbt initiera denna fond för att stoppa avverkningen av regnskog omedelbart.

Förra året, sjösatte Greenpeace och andra miljöorganisationer en plan för att stoppa avskogningen i Brasilien till 2015.
- I Brasilien har det avverkats mer regnskog än någon annanstans på jorden – en yta större än Frankrike de senaste fyrtio åren och då är inte den illegala avverkningen inräknad, säger Marcelo Marquesini, ledare för Amazonkampanjen på Greenpeace. Den här planen visar hur man stoppar avskogningen helt i Brasilien. Nu behöver vi genomföra den på global nivå.

Regnskogarna på vår jord avverkas i en fruktansvärd takt. Man uppskattar att en yta motsvarande en fotbollsplan avverkas varannan sekund runt om hela jordklotet, varigenom enorma mängder växthusgaser släpps ut i atmosfären. Regnskogsskövlingen genererar 1/5 av alla utsläpp som påverkar klimatet – mer än hela transportsektorn sammantaget.

 
Läs mer om rapporten (engelska)

 
För mer information var vänlig kontakta:
Roman Czebiniak, Greenpeace International politiska rådgivare för skog och klimat, + 31 646 16 2009
Christoph Thies, Greenpeace International, ansvarig för skogsfrågor, +49 17 1883 1107
Marcelo Marquesini, Greenpeace, Amazonaskampanjen, +55 92 8137 9182
Vicky Wyatt, Greenpeace International pressekreterare, +44 7801 212 970