Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace kräver att Vattenfalls tyska kärnkraftslicens dras in

Artikel - 6 juli, 2009
Vattenfalls skandalreaktor i Krümmel i Tyskland hann bara vara i drift i knappt två veckor innan det blev snabbstopp igen. Greenpeace kräver nu att de tyska myndigheterna drar in Vattenfalls licens för kärnkraftsdrift. Dessutom måste kärnkraftverket i Krümmel stängas för gott.

Vattenfalls reaktor i Krümmel vid transformatorbranden för två år sedan.

För knappa två veckor sedan fick Vattenfalls reaktor i Krümmel tillstånd att starta igen. Det hade då varit ur drift i två år, tillsammans med det andra av Vattenfalls tyska kärnkraftverk, som ligger i Brunsbüttel. Båda kärnkraftverken stängdes ned samtidigt på grund av olika, allvarliga problem. I Krümmel var det en brand i transformatorn. Dessutom försökte Vattenfall mörka händelserna – vilket ledde till att chefen för Vattenfall Europes kärnkraftsdivision och Vattenfall Tysklands chef fick avgå.

Sedan dess har Vattenfall försökt åtgärda problemen – tydligen utan större framgång. Igår drabbades kärnkraftverket i Krümmel av en kortslutning i transformatorn. Och återigen missade Vattenfall att meddela de tyska myndigheterna.

Enligt Vattenfall är det osäkert när reaktorn kan tas i drift igen. Detta visar återigen hur opålitlig kärnkraften är som energiförsörjning.

Greenpeace menar att kärnkraftverket i Krümmel bör tas ur drift och Vattenfalls tyska kärnkraftslicens dras in. Istället bör ägaren, svenska statliga Vattenfall, satsa på förnybar energi.

Ämnen
Taggar