Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Hård intern kritik mot EU:s fiskeripolitik

Fiskerikommissionären: ”Värdet på subventionerna till yrkesfisket är större än värdet på fångsterna”

Artikel - 30 september, 2008
Forskarnas och miljörörelsens kritik mot EU:s gemensamma fiskeripolitik har länge varit som att slå vatten på en gås. Trots att fiskeripolitiken ödelagt Europas fiskbestånd och allvarligt decimerat alla fiskbestånd EU:s fiskeflottor fått tillgång till har kritiken bara runnit av politikerna. Därför var det många som höjde på ögonbrynen när EU:s fiskerikommissionär Joe Borg nyligen på punkt efter punkt sågade sin egen misslyckade politik. Igår mötte kommissionären EU:s jordbruks och fiskeriministrar i Bryssel för att diskutera bristerna.

Överfisket av blåfenad tonfisk i Medelhavet kan leda till att beståndet kollapsar.

Självkritiken har sin grund i flera externa rapporter som beställts av Europeiska Kommissionen. I december 2007 konstaterade EU:s egna revisorer att:

”det finns allvarliga brister i medlemsstaternas åtgärder” och ”trots nyligen gjorda förbättringar klarar inte nuvarande kontroll- och sanktionssystem att effektivt upprätthålla reglerna som ska styra förvaltningen av fiskebestånden i allmänhet och kvotsystemet i synnerhet”.

Ungefär samtidigt kom forskarna Michael Sissenwine och David Symes, som på uppdrag av Europeiska kommissionen granskat fiskeripolitiken, fram till att EU:s fiskeriförvaltning bygger på ”uråldriga” principer. Forskarna anser att politiken har ”låtit dagens behov äventyra möjligheterna för alla kommande generationer att få sitt behov av fisk från Europas hav”. Med andra ord: Genom att låta Europas fiskeflottor utrota våra matfiskar idag kommer våra barn och barnbarn bli helt utan.

Sissenwines och Symes rapport

Parodi på fiskeriförvaltning

Tidigare i år fick också EU hård kritik från en panel av internationella experter för att unionen inte följt reglerna för hur mycket atlantisk blåfenad tonfisk som får fångas. Bland annat fångades fyra gånger mer blåfenad tonfisk i Atlanten och Medelhavet än vad kvoterna tillät, vilket fick forskarna att rekommendera ett förbud mot all fångst tills man kan garantera att yrkesfiskarna och inblandade myndigheter kan garantera att fisket sker i enlighet med undertecknade internationella lagar och avtal. 

Expertpanelen anser att ett förbud är enda sättet att få stop på denna ”parodi på fiskeriförvaltning”.

Kritiken tog uppenbarligen skruv. Inför dagens möte med EU:s fiskeriministrar har Joe Borg gjort klart att han nu inser behovet av reformer i fiskeripolitiken.

”Yrkesfisket har hamnat i en ond cirkel som är dålig för ekonomin, yrkesfiskarnas sociala situation och miljön”, rapporterade Joe Borg i förra veckan till sina kollegor i Europeiska Kommissionen. Han konstaterade också att för flera av EU:s medlemsstater är nu ”kostnaden för att förvalta och subventionera fiskeflottorna är större än värdet på de totala fångsterna”.

- Samtidigt som Europeiska kommissionen tagit till sig kritiken illustrerar gårdagens möte med fiskeriministrarna problematiken. Från det som kommit ut från mötet är det tydligt att medlemsländerna fortfarande motsätter sig genomgripande reformer av fiskeripolitiken, säger Staffan Danielsson, kampanjledare på Greenpeace.

För Sveriges del blir ordförandeskapet i EU nästa år ett test på den svenska regeringens vilja att värna havsmiljön.

 

ICCAT - regler för fisket av tonfisk (pdf) 

Revisionsrättens rapport (PDF)
"The European Court of Auditors SPECIAL REPORT No 7/2007 on the control,
inspection and sanction systems relating to the rules on conservation of
Community fisheries resources together with the Commission's replies" 

Sissenwines och Symes rapport

Ge en gåva

Hjälp oss rädda livet i haven.

Ämnen
Taggar