Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Inventering av miljöskador efter kriget i Libanon

Artikel - 17 augusti, 2006
I dagarna skickar vi ett team till Libanon för att undersöka de ekologiska följderna av kriget mellan Hizbollah och Israel. Stora oljeutsläpp och utsläpp av tungmetaller har skett i området. Bombningarna har även orsakat skogsbränder och demolerat vattenreningsverk.

En semesterstrand nära Jbeil som har blivit kraftigt förorenad av olja efter de israeliska bombningarna av kraftverket i Jiyyeh den 27 juli.

De libanesiska oljecisternerna i Jiyyeh bombades av de israeliska flygstridskrafterna i mitten av juli. Oljecisternerna är belägna i södra Libanon, 30 kilometer söder om Beirut. Omkring 15 000 ton olja har redan läckt ut i havet som en följd av bombningen. Enligt oberoende expertis kommer oljan att ha en skadlig inverkan på den marina miljön i minst tio års tid.

Minst 130 kilometer av den libanesiska kusten redan förorenats som en följd av oljeutsläppet, enligt den tyska satellitcentralen ZKI:s (Das Zentrum für Satellitengestützte Kriseninformation) och EU:s uppgifter. På grund av sydliga vindar har oljebältet också spritt sig till den syriska kusten. Endast en bråkdel av oljan har avdunstat, trots att det redan har förflutit fyra veckor efter läckaget.

Oljan hotar ett otal unika marina områden och organismer i Medelhavet som redan är hårt utsatta på grund av överfiske. Vi kräver att marina reservat inrättas utanför Libanons kust.

Utanför den libanesiska kusten finns viktiga vandringsrutter för tonfisk och oumbärliga häckningsplatser för den gröna havssköldpaddan (Chelonia Mydas) och karettsköldpaddan (Caretta caretta). Området hyser även sandtigerhajar (Carcharias taurus) och havsänglar (Squatina squatina). Karettsköldpaddan är en utrotningshotad art i Medelhavet.

Utredningen av skadorna på miljön kommer att komplettera FN:s, EU:s och andra internationella miljöorganisationers inventeringar i regionen.

Ge en gåva till Greenpeace

Hjälp oss i arbetet för en värld i fred och ekologisk balans.

Ämnen
Taggar