Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Kärnkraftsprotest i Helsingfors

Greenpeaceaktivister blockerar statsministerns kontor

Artikel - 6 maj, 2010
Finska Greenpeace-aktivister inledde vid lunchtid på torsdagen en aktion vid statsministerns kontor i Helsingfors. Orsaken är att den finska regeringen samlats där för att rösta fram ett förslag att tillåta två nya kärnkraftsreaktorer – trots att det pågående reaktorbygget i Olkiluoto visat sig vara en katastrofsatsning. Projektet dras med tusentals säkerhetsanmärkningar och har fullständigt havererat både ekonomiskt och tidsmässigt.

Finsk kärnkraftsprotest. Greenpeace blockerar statsministerns kontor i Helsingfors


- Finland sitter med facit i hand – kärnkraft är farligt, dyrt och tidsödande, och blockerar framväxten av förnybar energi. Att den finska regeringen, trots erfarenheterna från fiaskot i Olkiluoto, nu vill tillåta FLER reaktorer är som att dyka med huvudet före ned i en pool utan vatten – och sedan gå upp för att göra det igen.

Aktivisterna har hängt en 10 meter bred banderoll med en tydlig adress till de styrande politikerna på statsministerbyggnaden: ”Jyrki bestämmer, Mauri lyder, Finland får ta konsekvenserna”. Budskapet refererar till att den regerande Centerpartisten Mauri Pekkarinen gjort en smutsig kompromiss med finansminister Jyrki Katainen från det konservativa Samlingspartiet.
Dessutom ligger 15 ytterligare aktivister ”döda” på trapporna och blockerar på så sätt ingången till byggnaden.

Om Finland bygger fler kärnkraftsreaktorer kommer landet att bli världens absolut största producent av radioaktivt avfall per capita.

Ämnen
Taggar