Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Klimatfilmen "På tunn is" får pris

Artikel - 30 juni, 2006
Greenpeace film "På tunn is" har vunnit första pris i den internationella filmtävlingen "the Green wave 21st Century European Environment Festival" i Bulgarien. Juryns motivering löd: för att på ett adekvat sätt presentera ett globalt miljöproblem av enorm betydelse för framtiden. Se ett utdrag ur filmen

Filmaren Andreas Rydbacken i helikopter över östra Grönland. Rydbacken, som tidigare har bott på Grönland, har både filmat, skrivit manuskriptet och klippt dokumentären "På tunn is" som vann första pris i den internationella filmtävlingen "the Green wave 21st Century European Environment Festival".

Producenten, Martina Krüger, mottog denna vecka priset på utrikesdepartementet i Stockholm.

"På tunn is" spelades in på Grönland förra sommaren och handlar om hur den smältande isen och det varmare klimatet påverkar lokalbefolkningen och deras möjligheter att leva av traditionell jakt.

Dokumentären innehåller storslagna naturbilder, sällan hörda röster från den grönländska befolkningen och en ödesmättad spänning i jakten på svar som kommer att påverka hela världen. För det är inte bara inuiternas kultur som står på spel - hela jordklotet hotas när de smältande glaciärerna får havsnivån att stiga.

Under Greenpeace-expeditionen upptäckte forskarna att istäcket på Grönland smälter mycket snabbare än man tidigare befarat.

"På tunn is" har gjorts av filmaren Andreas Rydbacken, som tidigare har bott nio månader på Grönland, men nu är bosatt i Skåne. Rydbacken har både filmat, skrivit manuskriptet och klippt dokumentären, som finns i fem olika språkversioner.

Den svenska versionen är 32 minuter. Speakerröst är Pernilla August. Musiken har skrivits av danska gruppen "Narni" och producenter är Martina Krüger och Melanie Duchin från Greenpeace.

För mer information eller för att beställa filmen, kontakta:
Martina Krüger, klimatexpert, Greenpeace 0705 50 29 13
Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare, Greenpeace 0703 40 54 14