Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Klimatmötet - 10 dec

Sida - 15 december, 2009
Klimatmötet i Köpenhamn är nu i full gång och varje dag bjuder på ny dramatik. Ett läckt förslag till överenskommelse väcker stor upprördhet bland utvecklingsländer och Tuvalu lyckas få stormötet med alla närvarande länder uppskjutet i väntan på ett svar på frågan huruvida överenskommelsen som nås i Köpenhamn kommer att vara legalt bindande.

Tuvals krav på en legalt bindande överenskommelse bromsar stormötet

Det planerade stormötet med alla närvarande nationer skjöts under onsdagen upp på begäran av Tuvalu. Det lilla öriket, som riskerar att helt utplånas om havsnivån stiger, kräver ett svar på frågan huruvida överenskommelsen i Köpenhamn kommer att vara legalt bindande. Tuvalu och fem andra länder tog upp den här frågan för mer än sex månader sedan och förutsatte att den skulle diskuteras under klimatmötet.

Medan AOSIS (Alliance of Small Island States) och flera afrikanska länder stödde förslaget att bilda en grupp för att diskutera frågan, motsatte sig flera andra länder - däribland Kina, Indien och OPEC-länderna förslaget. Den ena sidan vill försäkra sig om att USA  får 'Kyoto-liknande' mål som man förbinder sig att uppnå, medan motståndarsidan inte vill göra överenskommelsen legalt bindande eftersom även de då blir tvugna att uppnå de överenskomna målen.


Klockan tre på eftermiddagen, då stormötet var tänkt att återupptas, hade cirka 200 personer från olika miljöorganisationer samlats för en rekordsnabbt organiserad, spontan demonstration till stöd för Tuvalu.

Obama får Nobels Fredspris

Idag, torsdag, får president Barack Obama Nobels fredspris. "Obama har vunnit priset, nu är det dags att göra sig förtjänt av det", säger Damon Moglen, Greenpeace USA:s kampanjchef på plats i Oslo.

"En viktig orsak till att president Obama får Nobels fredspris är att han förväntas leda världen till ett klimatavtal som effektivt tacklar det hot som klimatförändringarna innebär för världens befolkning."

"Samtidigt som presidenten förbereder sig för att ta emot det prestigefyllda priset i Oslo har världens ledare samlats i Köpenhamn för att sluta just ett sådant avtal. Möjligheten att förtjäna fredspriset ligger serverat på ett silverfat bara 50 mil från Oslo", fortsätter Moglen.



I Oslo höll Greenpeace på onsdagskvällen en vaka utanför regeringsbyggnaden där man krävde att Obama agerar mer kraftfullt för att rädda klimatet om han ska hålla vad han har tidigare lovat och överhuvudtaget förtjäna sin utmärkelse. Obama har tidigare sagt att han ser fredspriset som en "uppmaning till handling" och Greenpeace kräver nu att Obama hans första handling blir att se till att en bindande, rättvis och ambitiös överenskommelse nås i Köpenhamn.

Läs mer

Obama - dags att omsätta ord i handling

Under presskonferensen i Oslo kommenterade president Obama hur viktigt och brådskande det är att rädda klimatet och hur viktig skogsfrågan är i sammanhanget. Roman Czebinial, internationell rådgivare i klimatförändring- och skogsfrågor på Greenpeace kallar uttalandet för ett steg i rätt riktning. Tyvärr visar amerikansk nationell lagstiftning (och förhandlingsposition i Köpenhamn) på en motsatt inställning, som prioriterar en oreglerad marknad. Obama måste nu omsätta sina ord i handling och ge sina förhandlare klara direktiv att agera därefter i den här och andra nyckelområden i klimatförhandlingarna.

 

George Soros: "Använd valutareserven för att rädda klimatet"

Under torsdagen föreslog Geroge Soros på klimatmötet i Köpenhamn att världens rikaste nationer skulle kunna använda 100 miljarder dollar av den valutareserv de fått från den Internationella valutafonden,  IMF, till att utveckla utsläppsminskande projekt i fattiga länder.

"Rika länder skulle kunna dubblera de tillgängliga resurserna för att bekämpa skadliga klimatförändringar genom att donera sina nyligen emitterade särskilda dragninsgrätter för att skapa en ny grön fond" sade Soros och fortsatte: "De har redan de här pengarna. Pengarna sitter overksamma på deras reservkonton och i internationella valutafondens kassavalv".

Greenpeace nationalsekreterare Kumi Naidoo kommenterade senare Soros utspel: "Pengar är en nycklefaktor när det gäller att nå en överenskommelse som räddar klimatet. Men bara pengar räcker inte. Vi behöver en politisk vilja för att nå det rättvisa, ambitiösa och bindande avtal som krävs för att undvika katastrofala klimatförändringar".

"Vi behöver minst 160 miljarder dollar per år till de fattigaste länderna för att besegra de negativa klimatförändringarna, skydda skogen och rädda liv. George Soros har föreslagit ett sätt att få fram de pengar som krävs. Alla politiska ledare i världen bör syna det här förslaget men vad man än kommer fram till så krävs det att de industrialiserade länderna lägger pengarna på bordet innan nästa vecka är slut"

"Att använda den Internationella valutafondens pengar som Soros föreslår skulle kunna fungera om det kombinerades med taxering av internationell flyg- och skeppstrafik samt en liten skatt för finansiella transaktioner".

 

Fotoutställningen 'Consequences' öppnar

I Greenpeace och TckTckTcks klimaträddningsstation utanför Bella Center öppnade under onsdagen 'Consequences' - en fotoutställning med foton från nio världsberömda fotografer. Utställningen invigdes av av Greenpeace generalsekreterare Kumi Naidoo och klimaträddningsstationen var packad till bristningsgränsen. Mer information om utställningen hittar du här.

Fossil of the day

Under ondsdagen delade Canada och Kroatien förstaplatsen för "Fossil of the Day" medan Ryssland knep andraplatsen. För första gången någonsin delade ett "Ray of the Day"-pris ut, vilket gick till Tuvlau för landets kraftfulla agerande under dagen.
http://fossil-of-the-day.org

 



Fotoutställningen 'Consequences'



COP15 på Twitter