Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

McDonald's backar om regnskogs-soja

Artikel - 27 juli, 2006
Multinationella upphandlare av soja från Brasilien har nu lovat att åtminstone i två år sluta köpa soja från hotade områden i Amazonas. Odlingen av soja i Brasilien är ett av de största hoten mot regnskogen i Amazonas. McDonald’s och andra kända företag backar nu när det gäller inköp av regnskogssoja. Greenpeace, som avslöjade hur stora livsmedelsbolag står bakom finansieringen av sojaodlingarna i Brasilien, välkomnar beslutet.

Efter massiva påtryckningar från konsumenter kommer McDonald's att sluta sälja kyckling uppfödd på soja som odlats i askan efter nedbränd rengskog i Amazonas.

Mellan 2004-2005 skövlades närmare 1,2 miljoner hektar regnskog i Brasilien för att ge plats till nya sojaodlingar. Det röjs omkring tre kvadratkilometer skog varje timme i Amazonas av samma orsak.

Greenpeaces rapport ”Eating up the Amazon” visade i våras att stora livsmedelsbolag står bakom finansieringen av sojaodlingarna i Brasilien. De nordamerikanska företagen Archer Daniels Midland, Bunge och Cargill svarar för mer än 60 procent av finansieringen. Den brasilianska sojan exporteras främst till den europeiska marknaden där den i huvudsak används som djurfoder.

På grund av påtryckningar från miljöorganisationen Greenpeace och tiotusentals konsumenter har de ovannämnda bolagen samt företagen Dreyfus och Amaggi nu förhandlat med Greenpeace för att råda bot på problemen. Även hamburgerkedjan McDonalds gav denna vecka ett uttalande där bolaget lovar att inte köpa kött som producerats med foder som härstammar från de omtvistade områdena i Brasilien.

Greenpeace påminner att bolagens utfästelse är tillfällig och att beslutet inte är juridiskt bindande.

- Vi måste fortsätta vårt arbete för att uppnå en bindande uppgörelse med de största uppköparna av soja. Tvisterna om jordägandet i Amazonas har redan vållat tusentals dödsoffer och förstört enorma skogsområden. Uppköparna av soja måste se över sitt samhällsansvar i Brasilien, säger projektchef Paulo Adario på Greenpeace.

Trots genombrottet återstår mycket att göra. Den världsomfattande snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken har vägrat förhandla med Greenpeace om frågan fastän bolaget bevisligen har köpt kyckling som utfordrats med soja från de omtvistade områdena i Amazonas.

Läs rapporten "Eating Up the Amazon"

Ämnen
Taggar