Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nestes ”green diesel” - ett försök att lura finska bilister att köpa palmolja

Artikel - 6 maj, 2008
Nu lanserar Neste ett palmoljebränsle i Finland som döpts till "green diesel". Neste försöker få Finlands bilister att tro att de köper något miljövänligt, när bränslet i själva verket bidrar till skövlingen av regnskog. Igår skrev vi om Unilever, som efter påtryckningar faktiskt meddelat att de ställer sig bakom ett moratorium, alltså ingen mer regnskogsavverkning för att ge plats åt nya oljepalmsplantager. Det återstår att se vad Unilever faktiskt tänker göra, och om Neste följer efter.

Aktivister utanför Neste Oils kontor utanför Helsingfors.

Neste Oil vill bli världens största tillverkare av palmoljediesel


 
Bolaget planerar att bygga världens största biodieselraffinaderi i Singapore, som ligger bredvid världens största palmoljeproduktionsområde


Om Nestes investeringsplaner förverkligas kommer bolaget att använda kring 3 procent av den globala palmoljeproduktionen.

 
I dag används palmolja främst av livsmedelsbranschen. Om användningen av palmolja för bränsleproduktion ökar kommer det att leda till matpriserna stiger.


Världsmarknadspriset på palmolja har redan fördubblats under de senaste två åren, och biobränsleboomen hotar att utplåna Indonesiens sista regnskogar.

 
Regnskogsskövlingen är inte enbart ett hot mot klimatet, palmoljeplantagerna hotar också människor och djur som är beroende av skogarna. FN varnar för att orangutangerna kommer att utrotas om bara 5 till 10 år om inte skövlingen upphör.


Biobränslen ska endast användas i den utsträckning som det går att producera dem hållbart. De viktigaste verktygen för att minska på utsläppen från trafiken är att minska på privatbilismen genom att utveckla kollektivtrafiken och genom att ta mer bränslesnåla bilar i bruk.


Neste verkar strunta i de allvarliga miljöproblem som palmoljan för med sig, men hävdar på sin webbsajt att de gärna vill ha ”feedback och konstruktiv kritik” –

fyll i formuläret och fråga om de helt missat de allvarliga miljöproblem som orakas av palmoljeplantagerna!

Stöd oss

Hjälp till att rädda världens regnskogar.