Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nestlé använder palmolja från skövlad regnskog och pressar orangutangen mot utrotningens gräns.

Trots påtryckningar fortsätter matvaruproducenten Nestlé att använda palmolja från indonesiska palmoljeplantager som skövlar regnskogen.

Artikel - 17 mars, 2010
Omkring 100 Greenpeaceaktivister, somliga klädda som orangutanger, protesterar idag vid Nestlés kontor och fabriker i Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. Vi uppmanar Nestlés anställda att kräva att företaget slutar använda palmolja vars produktion bidrar till förstörelse av regnskogen.

Aktivister klädda som orangutanger, med banderoller och tunnor med texten "Killer" på protesterar mot Nestlés användning av palmolja i sina produkter.


Nestlé använder palmolja i många av sina produkter och efterfrågan på palmolja har ökat så mycket att palmoljeproducenterna skövlar regnskogen för att göra plats för nya palmoljeplantager.Vi behöver den där regnskogen. Den spelar en avgörande roll när det gäller att absorbera koldioxid och reglera klimatet. Företagen som hugger ner regnskogen till förmån för palmolja hugger ner planetens lungor och har bidragit till att Indonesien nu ligger på tredje plats bland de länder som släpper ut mest koldioxid, slagna bara av Kina och USA.

Ja, du läste rätt. Avskogning är idag källan till mer koldioxidutsläpp än alla bilar, lastbilar och flygplan i världen: en femtedel av de totala utsläppen.

Och det är inte allt. Avskogningen hotar dessutom att göra Indonesiens orangutanger hemlösa, orangutanger som redan hotas av utrotning, och förstör dessutom förutsättningarna för överlevnad för lokalbefolkningen.


Nestlés palmoljeleverantör Sinar Mas är ansvariga för avsevärd skövling av den regnskog som är hem för Indonesiens orangutanger.

Nestlés palmoljeleverantör Sinar Mas är ansvariga för avsevärd skövling av den regnskog som är hem för Indonesiens orangutanger.

Nestlé är världens största livsmedelsföretag och är redan nu en storkonsument av palmolja - de senaste tre åren har företaget ökat sin palmoljeanvändning med 100%. Ett så stort och inflytelserikt företag borde föregå med gott exempel och försäkra sig om att deras palmolja inte kommer från skövlade områden. Nestlé väljer istället att forsätta köpa från företag som Sinar Mas, som förstör Indonesiens regnskogar och torvmarker.


Greenpeace-rapporten ’Caught Red-Handed’ visar hur Nestlé köper upp palmolja från Sinar Mas Group, Indonesiens största palmoljeproducent. Företaget fortsätter att expandera i de tropiska skogarna där orangutangerna lever. Sinar Mas äger också Asia Pulp and Paper, som är Indonesiens största pappers- och massaproducent och känt för sin inblandning i illegal skogsavverkning.


Väldiga områden i Indonesiens regnskogar ha förstörtsa av företag som Sinar Mas, Nestlés leverantör av palmolja.

Rapporten följer på ett flertal försök att övertala Nestlé att säga upp kontrakten med Sinar Mas. I december 2009 skrev Greenpeace till Nestlé och presenterade bevis för att Sinar Mas bryter mot indonesisk lag. Dessutom struntar företaget i sina åtaganden som medlem i Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO), en industrisammanslutning som arbetar för att göra palmoljeproduktion mer hållbar. Flera stora företag, t.ex. Unilever and Kraft, har sagt upp sina kontrakt med Sinar Mas.

När regnskog huggs ner frigörs växthusgaser som ytterligare spär på klimatförändringarna. Regnskogsskövlingen i Indonesien är en av de snabbaste i världen och palmoljeplanteringar är den största orsaken till det. Som ett resultat är landet nu världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter Kina och USA.

Kräv att Nestlé slutar köpa palmolja av företag som skövlar regnskog. Kräv att de säger upp sina kontrakt med de värsta leverantörerna, som Sinar Mas, arbetar tillsammans med palmoljeindustrin och den indonesiska regeringen och kräver att torvmarkerna skyddas och att skövlingen av regnskog genast upphör.

Pressmeddelande: Livsmedelsjätten Nestlé använder palmolja från skövlad regnskog

Kräv att Nestlé byter leverantörer

Se vår KitKat-video och kräv att Nestlé slutar använda palmolja från skövlade skogar!