Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nordkorea spränger bomben och blir med i jordens farligaste klubb

Artikel - 9 oktober, 2006
Nordkorea blev måndagen den nionde oktober klockan 10.35 lokal tid världens nionde kärnvapennation då landet förmodligen genomförde ett underjordiskt kärnvapentest. Landet visar därmed hur svagt icke-spridningsavtalet är, och understryker det farliga sambandet mellan atomforskning, kärnkraft och kärnvapen.

Greenpeace-kortlek med ledare "efterlysta" för kärnvapeninnehav.

Ingen vill ha ännu en kärnvapennation, men med mer än 5000 kärnvapen i USAs arsenal måste man hålla den relativa maktbalansen i minnet. Det är illa nog att Nordkorea har testat ett kärnvapen, men det kommer att bli ännu värre om andra länder inte kommunicerar med landet. Därför efterfrågar vi en sansad reaktion från andra länder som till exempel Sydkorea, Japan och USA.


Hur man blir en kärnvapennation, steg ett: Skaffa kärnkraft


Nordkoreas strävan efter bomben är ett varnande exempel på kärnkraftens dubbla användningsområden, och icke-spridningsavtalets misslyckande.

Nordkorea fick tillgång till teknik och expertis från flera länder, och lovade att använda dessa för att skapa en energikälla, inte vapen, och fram tills för några år sedan tillät landet att internationella inspektörer kontrollerade att löftena hölls.

Nästa gång någon säger att kärnkraft är "ren och säker", fråga dem hur Nordkorea kunde konvertera sina reaktorer till bombfabriker.

Nordkorea misstänktes utveckla ett aktivt vapenprogram fram till 1994, då landet undertecknade ett avtal med USA om att avbryta alla aktiviteter.

I december 2002 startade Nordkorea sin kärnreaktor vid Yongbyon på nytt. Övervakare från IAEA (International Atomic Energy Agency) utvisades och i januari 2003 deklarerade Nordkorea att landet drog sig ur det internationella ickespridningsavtalet.

I mitten av 2003 meddelade Nordkorea att upparbetningen av använda kärnbränslestavar för att få fram kärnvapenplutonium lyckats.

I början av 2005 meddelade Nordkorea att de framställt kärnvapen, men fram till idag har man inte genomfört någon testdetonering.

Sju andra länder har öppet visat sitt kärnvapeninnehav: USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien och Pakistan. Israel har kärnvapen men har aldrig officiellt erkänt det.

Vapenkontrollsexperten Dr. Jeffrey Lewis publicerade i augusti i år detaljer om testområdet nära Kiliju/Kilchu i Nordkorea på nätet. Du kan se hans analyser av satellitbilderna här (du måste ha Google Earth installerat för att länken ska fungera)


Ny asiatisk kapprustning?


Nordkoreas kärnvapeninnehav hotar att destabilisera hela regionen.

Sydkorea har uttryckt intresse av att skaffa förråd av plutonium liknande de som finns i Japan, där världens största lager av material för kärnvapen bor vägg i vägg med en av världens mest avancerade missilteknologier.

Kärnvapenklubben borde bli mindre, och det skulle den bli också om länderna levde upp till sina löften om att befria världen från kärnvapen. Det var hela idén med ickespridningsavtalet. USA som är kvicka att kräva att avtalet efterlevs av andra länder har gjort ytterst lite för att uppfylla sin egen del av avtalet: ett program för att stoppa kärnvapentest och konkreta åtgärder för att avveckla kärnvapnen.

Ett provstoppsavtal har förhandlats fram, men USA har inte skrivit under avtalet.

Antalet kärnvapen är detsamma idag som då ickespridningsavtalet förhandlades fram på 60-talet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Följ med i vårt arbete och var själv med och påverka beslutsfattarna.

Stöd oss

Bli månadsgivare

Ämnen