Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Olaglig verksamhet orsakar olycka vid kärnkraftverket i Sosnovyj Bor

Artikel - 16 december, 2005
Den explosion som inträffade i torsdags vid kärnkraftverket i Sosnovyj Bor orsakades av det famösa företaget Ekomet-S som har svarat för upparbetningen av radioaktivt material från kärnkraftverket i tre års tid. Bolaget saknar tillstånd för verksamheten och de ryska myndigheterna eller Ekomet-S har inte gjort någon miljökonsekvensbedömning av verksamheten.

Kärnkraftverket i Sosnovy Bor nära St. Petersburg

Ekomet-bolagets verksamhet granskas inte av vare sig de ryska myndigheterna eller kärnkraftsindustrin. Den f.d. ministern för kärnkraftsfrågor, Alexander Rumyantsev, utdömde Ekomet-S verksamhet som ohållbar för flera år sedan. Trots det fortgår bolagets olagliga
hantering av radioaktivt material i Ryssland.

- Greenpeace bad de ryska myndigheterna utreda Ekomet-S olagliga verksamhet i ett besvär till den allmänna åklagaren redan för 1 ½ år sedan. Trots att åklagaren medgav ï sitt svar att företaget har underlåtit att göra en miljökonsekvensbedömning, såg åklagaren inte några skäl att gå vidare i frågan på juridisk väg, berättar Dmitri Artamanov som är chef för Greenpeaces kontor i S:t Petersburg.

Ett flertal medborgarorganisationer och de lokala invånarna i Sosnovyj Bor har besvärat sig över Ekomet-S verksamhet. Den lokala miljöaktivisten Sergei Haritonov fick för några år sedan sparken från kärnkraftverket i Sosnovyj Bor då han avslöjade upprepade försummelser av säkerheten på sin arbetsplats. Haritonov säker nu asyl i Finland
p.g.a. upprepade trakasserier i Sosnovyj Bor. Bellona och Green World åtalade Ekomet-S redan år 2002 för bolagets olagliga framfart. Den lokala domstolen förkastade åtalet och beslöt att inte behandla ärendet i ett beslut i december ifjol.

Ministeriet för kärnkraftsfrågor, Rosatom (f.d. Minatom) beslöt år 2002 att lägga ned den oberoende forskningsstationen i Sosnovyj Bor, trots att enheten var den enda oberoende instans som uppmätte de radioaktiva halterna inom en 30 kilometers radie kring kärnkraftverket i Sosnovyj Bor. Enligt nyhetsbyrån Ria-Novost inträffade explosionen i ett smältverk innanför det industriområde som omsluter kärnkraftverket. Tre personer
skadades i olyckan. Enligt uppgift från miljöorganisationen Bellona dog en av dem i brännskador på fredagen. Enligt de ryska myndigheterna är strålningsvärdena normala i området.

Greenpeaces energiexpert Vladimir Tchouprov förde på fredagen diskussioner med Rosatoms ledning för att informera sig om explosionen i Sosnovyj Bor och Ekomet-S verksamhet i området.

Ämnen
Taggar