Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktionerna mot oljeplattformen avslutas, men kampen för Arktis fortsätter

Artikel - 28 augusti, 2012
Aktionerna mot Gazproms arktiska oljeplattform avslutas efter fem dagar. Aktivisterna försökte på måndagsmorgonen stoppa personalfartyget Anna Akhmatova då besättningen gjorde allt de kunde för att vräka ner dem i det kalla vattnet. Aktivisterna är i säkerhet och aktionen har avbrutits, men runtom i världen höjs fler och fler röster för att skydda Arktis.

 

© Denis Sinyakov / Greenpeace

Anslut dig till 1,5 miljoner andra på savethearctic.org

Sini Saarela, aktivist från Finland, vet hur det är att timme efter timme få iskallt vatten sprutat över sig:
”Man kan försöka stoppa oss med kallt vatten, men det avskräcker inte oss för att vi vet hur viktigt det är att hindra oljeborrningen. Den arktiska naturen kring mig tål inte oljeutsläpp.”

Samtidigt som det bekräftas att den arktiska havsisen nått rekordlåga nivåer, färdigställer Gazprom en oljeplattform som ska borra efter ännu mer klimatskadligt fossilt bränsle. Att havsisen är borta bör ses som ett uppvaknande för företag som Gazprom och Shell, snarare än en inbjudan för dem att plundra arktiska vatten.

Prirazlomnaya är den första fasta oljeplattformen i Arktis och ett bevis för oljeindustrins intåg i Arktis känsliga natur. Plattformen är nästan färdig och ryska Gazprom är ivriga att bli först med att producera olja arktiska havet.

Vi kommer att fortsätta konfrontera vårdslös oljeborrning i Arktis och inspirera fler människor att ansluta sig till de nästan två miljoner som redan skrivit på för kravet på en global fristad i Arktis.

Vårt fartyg Arctic Sunrise kommer nu att tillsammans med ett forskarteam segla iväg för att studera och dokumentera den försvinnande havsisen

Var med och stoppa exploateringen av Arktis.