Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Oljekatastrofen fortsätter och Sveriges regering bidrar till ny prospektering i Arktis

Artikel - 1 juli, 2010
Den svenska statens isbrytare Oden arbetar i sommar med att underlätta framtida oljeprospektering i Arktis - trots att katastrofen i Mexikanska golfen tydligt visar det verkliga priset för djuphavsborrning. Det är nu över tre månader sedan oljeriggen Deepwater Horizon sjönk. Varken BP eller amerikanska myndigheter har långsiktig kontroll över situationen och skadorna på miljön är enorma.

Pelikaner funna utanför Louisianas kust täckta i olja från riggen Deepwater Horizon som exploderade och sjönk den 20 april 2010.

 Trots katastrofens omfattning fortsätter oljebolagen att leta ny olja och regeringar delar ut nya tillstånd att borra efter olja i djuphaven.
Norge har givit tillstånd till provborrning i 94 områden, flera i mycket känsliga områden. Det brittiska oljebolaget Cairn Energy har givits tillstånd att borra efter olja utanför Grönlands kust och Storbritanniens regering finansierar även oljeborrning utanför Brasilien. Det är bara några av många planerade oljeprojekt. När ska politikerna ta lärdom?

Regeringen bör stoppa uthyrningen av Oden till företag som underlättar oljeprospektering i ett av världens känsligaste hav och i stället bidra till att skydda den arktiska miljön innan det är för sent. Ett globalt stopp för djuphavsborrning måste införas.

Tiden för billig olja är förbi. Varken havsmiljön eller klimatet klarar av att vi utvinner de sista oljeresurserna, oavsett om det är i djuphavet eller i Kanadas oljesand. Katastrofen påminner oss om vi måste tänka nytt.

Greenpeace har funnits på plats i Mexikanska golfen sedan olyckan. Den 9 augusti inleder Greenpeace-fartyget Arctic Sunrise en tre månader lång expedition i den Mexikanska golfen för att göra oberoende undersökningar av oljeutsläppets konsekvenser för havsmiljön.   

 

 

 

Stoppa isbrytaren Odens oljeletande

Debattartikel