Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Patrick Moore i Sverige för att grönmåla och legitimera kärnkraften

Artikel - 25 februari, 2009
Patrick Moore är i Sverige för att med hjälp av sitt falska varumärke – ”Greenpeace grundare” – grönmåla och legitimera kärnkraften.

Patrick Moore

Lobbyisten Moore arbetar på uppdrag av kärnkraftsindustrin, och har med hjälp av en PR-byrå satt ihop ett program för att sprida kärnkraftspropaganda mitt i brinnande energidebatt. Patrick Moore överdriver sin roll som grundare till miljöorganisationen Greenpeace. Hans varumärke och trovärdighet är beroende av detta påstående. Utan detta skulle Patrick Moore ha samma trovärdighet som vilken igelkottsforskare som helst vad gäller kärnkraftsfrågor.

 

Patrick Moore var tills alldeles nyligen en klimatförnekare, dvs. en person som anser att världens klimat inte förändras till följd av mänsklig påverkan. Numera är Moore anställd av kärnindustrin, och nuförtiden pratar Moore gärna om hoten från klimatförändringarna som en förevändning för kärnkraftsutbyggnad. Patrick Moore talar varken för miljörörelsen som han sedan länge vänt ryggen eller för den delen någon seriös forskningsfalang. Patrick Moore pratar för sin uppdragsgivare, kärnkraftsindustrin.

 

Moores ’åsikter’ förändras i paritet med lön och uppdragsgivare. Patrick Moore arbetar/har arbetat med att förorda förträffligheten med kalhyggen av skog (“clear-cutting is good for forests”), kärnkraft ("Three Mile Island was actually a success story”), odlad lax, PVC-plast, genetiskt modifierad organismer samt gruvexploatering. Hans kunder är en smått fulländad lista på företag som Greenpeace har avslöjat för miljöförstörande aktiviteter – exempelvis Monsanto, Weyerhauser och BHP Minerals.

 

Kärnkraftsförespråkandet punkteras av många argument, kanske i synnerhet ett av de enklaste: vi behöver inte kärnkraften för att möta våra framtida energibehov. Det finns befintliga alternativ färdiga redan idag som visar att energieffektiviseringar och grön energi utgör aortan i den ekonomiska och jobbmässiga tillväxten i ett globalt samhälle som frodas utan att producera energi på bekostnad av klimatet.

 

Att Patrick Moore propagerar för kärnkraft är en sak – han är ju trots allt en lobbyist anställd av kärnkraftsindustrin – men att han överdriver sin bakgrund inom Greenpeace för att rättfärdiga sitt kärnkraftshetsande är direkt otrevligt. Patrick Moore är inte en av Greenpeace grundare. På www.greenpeace.se/moore finns en kopia av det ansökningsbrev Patrick Moore skickade till Greenpeace grundare på 70-talet.

Mer bakgrundsinformation om Patrick Moore (Greenpeace USA)

Ämnen