Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Protest mot Nestes palmoljediesel

Artikel - 7 maj, 2008
Greenpeace-aktivister protesterar i dag mot lansering av Neste Green -diesel på Neste Helsinki-Eläintarha (Helsingfors-Djurgården) station. Aktivisterna har låst dieselpumparna på stationen. Syftet med demonstrationen är att visa konsumenterna hur Neste Oils palmoljediesel förstör regnskogar, förvärrar klimatförändringen och höjer matpriserna.

Om skogsskövlingen fortsätter i samma takt, kommer orangutangerna att utrotas om tio år.

- Genom att tanka Neste Oils palmoljediesel påskyndar bilisterna förstörelsen av regnskogar och förvärrar klimatförändringen. Det finns inte tillräckligt med palmolja för bilarna om palmoljeproducenterna inte skövlar regnskog för att ge plats åt nya plantager. Det gör också IOI Group som levererar palmolja till Neste Oil, säger Lauri Myllyvirta, ansvarig för energifrågor på Greenpeace.

Neste Greens biobränslekomponent består till 80 procent av palmolja. Neste Oil vill bli världens största palmoljedieseltillverkare. Bolaget planerar att bygga världens största biodieselraffinaderi i Singapore, som ligger mitt i världens största palmoljeproduktionsområde.

- För tillfället används palmolja mest i livsmedelsindustrin. Att bränna matväxter i motorer höjer matpriserna och förvärrar hungern i världen. Dessutom orsakar skövling av regnskogar mera växthusgasutsläpp än landtrafiken i hela världen. Neste Green -diesel är Greenwash-diesel.

- Med regnskogarna försvinner människornas och djurens möjlighet att överleva. Om skogsförstörelsen fortsätter i samma takt, kommer orangutangerna att utrotas om tio år. Finska bilister ska inte påskynda denna förstörelse, säger Lauri Myllyvirta.

Neste verkar strunta i de allvarliga miljöproblem som palmoljan för med sig, men hävdar på sin webbsajt att de gärna vill ha ”feedback och konstruktiv kritik” –

fyll i formuläret och fråga om de helt missat de allvarliga miljöproblem som orakas av palmoljeplantagerna!

Stöd oss

Hjälp till att rädda världens regnskogar.

Taggar