Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sigourney Weaver kräver stopp för bottentrålning

Artikel - 4 oktober, 2006
Skådespelaren Sigourney Weaver är med oss i FN i New York för att kräva att stopp för bottentrålning i djuphavet. USA:s regering stödjer också vårt krav. George W. Bush har uttalat krävt "ett slut på destruktiva fiskemetoder, såsom oreglerad bottentrålning". Denna veckas FN-möte kan vara vår sista chans att verkligen rädda det unika livet i djuphavet.

Skådespelaren Sigourney Weaver kräver tillsammans med miljöorganisationer stopp för bottentrålning.

Sigourney var med på pressmötet i New York som organiserades av Deep Sea Conservation Coalition, där även Greenpeace är med. FN-ambassadörer från Australien, Nya Zeeland och Palau deltog också.

Sigourney Weaver säger att "de hav som miljoner människor är beroende av för mat och överlevnad plundras medan världen ser på. Några av världens äldsta ekosystem förstörs. De flesta tror att någon någonstans tar hand om djuphaven, men de gör de inte. Djuphavstrålarna opererar utom räckhåll för lagen. Det är upp till oss alla att ändra på det."

Djuphavens "Aliens"

De kanske inte är riktigt lika otäcka som monstren i Aliens, där Sigourney Weaver spelade huvudrollen. Men arterna i djuphaven är lika unika och många är fortfarande inte utforskade.

FN har makt att skydda oersättliga ekosystem. Att inte göra något innebär att blunda för problemet och tillåta att oersättliga och outforskade arter utrotas. Det vore som att spränga planeten Mars innan vi kommit dit.

Djuphaven täcker mer än hälften av jordens yta. Forskare har först på senare tid lyckats ta sig till djup som tidigare var otillgängliga. Där har de bland annat funnit kemiska sammansättningar som skulle kunna vara lösningen på många mänskliga sjukdomar.

Kan vi rädda dessa unika undervattensvärldar? Sverige, Australien, Brasilien, Storbritannien, Sydafrika, Chile, Nederländerna och Tyskland hör till dem som kräver ett stopp för oreglerad bottentrålning. Denna vecka kom också USA över på havens sida. Kanada, Spanien, Ryssland och Island tillhör motståndarlaget.

Tidigare i år släppte vi en rapport där vi kräver att 40 % av världshaven blir marina reservat.   FN har uttalat att vi behöver ett stopp för den oreglerade djuphavstrålningen. Men  FN har konfererat om saken i tre år nu, och under tiden fortsätter trålningen av djuphaven. Vi hoppas att FN under denna vecka beslutar sig för att skapa ett moratorium för bottentrålning i oceanerna och banar väg för ett globalt nätverk av marina reservat.

Läs uppdateringar direkt från New York i bloggen som uppdateras av Karen Sack, vår politiska rådgivare.

Läs mer om marina reservat

Agera

Kräv att länderna som hittills inte agerat i frågan stödjer vårt krav på ett stopp för djuphavstrålning!

Ämnen