Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sprickor i kylrör stoppar finskt reaktorbygge

Artikel - 13 maj, 2009
Den finska tillsynsmyndigheten för kärnkraft, STUK, har beordrat att allt arbete med att svetsa samman kylrören till den finska kärnreaktorn Olkiluoto 3 måste upphöra tills vidare. Orsaken är att man har hittat sprickor i rören, vilka ska länka samman reaktorn och ånggeneratorerna. Innan Olkiluotos ägare TVO kan bevisa att sprickorna inte äventyrar säkerheten vid reaktorn, får arbetet inte fortsätta.

Kärnkraftsbygget i Olkiluoto.

Det här är andra gången man har upptäckt liknande problem. Förra gången hittades 1-2 mm långa och upp till 1,8 mm djupa sprickor och STUK krävde då att kvalitetskontrollen vid svetsningen skulle skärpas. Trots detta har nu samma problem uppstått igen och även om sprickornas storlek kan låta obetydlig så gör deras placering, i gränsen mellan svetsfog och stålrör, att de avsevärt försvagar fogen.

Det här är andra gången på kort tid som STUK ifrågasätter byggandet av Olkiluoto 3. Förra veckan avslöjades att STUK övervägde att stoppa bygget efter att allvarliga brister i konstruktionen av den elektroniska kontroll- och skyddsutrustningen avslöjats.

Kylrören som man nu hittat sprickor i har även tidigare orsakat problem. År 2006 blev man tvugna att gjuta om dem efter att en av Arevas underleverantörer hade levererat rör av undermålig kvalitet. Nu dyker liknande problem upp även med de nya, omgjutna rören.

 

På det här schemat över en tryckvattenreaktor kan du se de berörda kylrören och deras funktion.

Bakgrund: Problemen med bygget av Finlands femte reaktor

Ämnen
Taggar