Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stoppa exploateringen av Arktis!

Artikel - 28 januari, 2010
Forskare och beslutsfattare samlades nyligen på världens nordligaste universitet i norska Tromsø, för en konferens om Arktis framtid.

Isbjörnar i Arktis

I takt med att klimatförändringarna gör att havsisen drar sig tillbaka ökar möjligheten för exploatering av såväl havsbottnen som oljefyndigheter och fiskebestånd, med drastiska konsekvenser för både djurliv och miljö som redan är hårt ansatt av klimatförändringens effekter.− De länder som deltar i denna ovärdiga kamp om Arktis resurser måste kunna se längre än kortsiktiga, destruktiva vinstintressen. Arktis är av avgörande betydelse hela jordklotets ekosystem och därmed behövs att de Nordiska länderna lägger krafter på att förbättra förhållandena för Arktis istället för att förstöra mer, säger Greenpeace nordiska generalsekreterare Mads Flarup Christensen från mötet.

Just nu genomför länderna som gränsar till Arktis, det så kallade Arktiska Rådet, en omfattande kartläggning av det arktiska havsområdet med hjälp av ubåtar och flaggning. 

− Greenpeace kräver ett så kallat moratorium, ett stopp, för all industriell aktivitet i Arktis. Isen försvinner, vilket gör det möjligt för oljeindustrin att utvinna de sista oljereserverna. Det är paradoxalt att de som är skyldiga till klimatförändringarna också är de första att tjäna pengar på dem, säger Mads Flarup Christensen, generalsekreterare för Greenpeace Norden. 

Mads Flarup Christensen talade inför konferensens 600 deltagare precis som tre av de oberoende forskare som deltog i Greenpeace forskningsexpedition i Arktis under sommar och höst 2009. Den prisbelönta fotografen Nick Cobbing från Greenpeace var också på plats med en utställning med bilder från Arktis-expeditionen.