Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace-experter på plats i Japan för att undersöka området runt Fukushima

Artikel - 26 mars, 2011
En grupp experter från Greenpeace har idag börjat kartlägga platser runt evakueringszonen som omger det krisdrabbade kärnkraftverket Fukushima/Daiichi , för att göra en uppskattning av riskerna för lokalbefolkningen.

Greenpeace strålningsexpert Jacob Namminga från Nederländerna kollar sin kollegas stövlar under dekontaminering i Kawamata, 60 km från Fukushima.

Jan van de Putte,  ledare för gruppen och säkerhetsrådgivare i  frågor som rör radioaktiv strålning: ”Sedan krisens början tycks  myndigheterna konsekvent ha underskattat både utbredningen  och riskerna med  radioaktiv kontaminering.  Vi har kommit till Fukushima för att bevittna och erbjuda en oberoende inblick i den kontaminationen.”

”Genom att erbjuda öppen, ärlig och oberoende analys av hoten mot allmänhetens hälsa,  hoppas vi kunna  ge ett alternativ till den ofta motsägelsefulla information som kommer från  strålskyddsmyndigheterna under de två veckor som gått  sedan  Fukushima-katastrofens början.”

”Alla försök av myndigheterna att bagatellisera effekterna av den pågående krisen bör betraktas  som farligt spel."

Teamet i Japan kontaktar även människor som blivit evakuerade från området runt Fukushima. Svenske frilansfotografen Christian Åslund är med i teamet.

Ämnen