Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sini räddar havssköldpaddor i Indien

Turtle Witness Camp

Artikel - 31 mars, 2006
Jag är en 24-årig Greenpeace-frivillig från Finland. Jag åker till sköldpaddornas räddningsläger för jag tycker att havens välmående är allas vårt ansvar, var vi än bor. Kampanjen är ett fantastiskt tillfälle för mej att lära känna denna otroligt fina men mycket hotade havssköldpadda.
Greenpeace arbetar för att rädda världens sista havssköldpaddor [det fullständiga namnet för arten är "stillahavsbastardsköldpadda", eller lepidochelys olivacea på latin] i Indien. I slutet av januari satte vi upp ett läger i staten Orissa vid Devi-flodens slut.

En av sköldpaddornas sista parningsrevir i världen ligger i Orissa. De här stora sköldpaddorna går upp på stranden för att lägga ägg mellan januari och maj. Sköldpaddornas fortlevnad har under de sista  decennierna blivit mer och mer hotad. Sköldpaddornas liv är i fara på grund av många olika faktorer: den olagliga bottentrålningen, den stora handelshamnen som planeras bygga i närheten av parningsreviret och borrandet efter olja och naturgas. Förr i tiden gick hundratusentals sköldpaddor upp på stranden för att lägga ägg men idag hittar man fler döda sköldpaddor än bon nergrävda i sanden.

Ifrån lägret samarbetar vi med ortsbefolkningen, registrerar och följer sköldpaddornas liv, och besöker de närmaste byarna. Frivilliga går dagligen runt på sköldpaddornas strand och antecknar antalet honor som har besökt stranden, möjliga bon och antalet döda sköldpaddor.

  Den gamla trålaren Sugayatri hjälper till med kampanjen ute på havet. Sugayatri dokumenterar mängden av levande och döda sköldpaddor som den möter på sin väg och antalet av trålare som fiskar inom olagliga områden. Lägret fungerar också som en bas för samarbetet mellan Greenpeace och ortsbefolkningen, skolbarn, studenter, forskare och representanter för fiskarnas förening eller staten. Det internationella lägret har satts up på lokala villkor. Frivilliga i lägret kommer förstås från Indien men också från Europa.

Världshavens välmående är  ju allas vårt ansvar. 

Hjälp oss rädda livet i haven - bli månadsgivare!

Greenpeace verksamhet finansieras enbart genom gåvor från privatpersoner som dig. Vi tar inte emot pengar från stater eller företag och därför kan de inte diktera villkor för vår verksamhet. Vi beslutar om den själva, inspirerade av stödet från dig och andra. Och ju fler vi är, desto mer kan vi göra.

Ämnen
Taggar