Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Starka känslor

Sida - 31 mars, 2006
25.3.2006: Indien, de otroliga kontrasternas land. Som en frivillig i Greenpeace får man ofta se saker ifrån olika perspektiv. Jag har bara tillbringat tio dagar här men har redan upplevt så många saker och varit förvirrad av de starka känslorna.
På en natt såg vi plötsligt femton sköldpaddor på ön lägga sina ägg eller leta efter ett bra ställe för sitt bo. Innan dess hade jag bara sett en sköldpadda och kunde inte tro att jag någonsin skulle se så många på en gång. Mycket berörda såg vi hur de här stora mammorna noggrant valde ett bra ställe för sina barn, täckte dem väl och återvände sen tillbaka till havet för att återvända igen nästa år.

Hela ön var full av spår av sköldpaddor. Det var så otroligt och vackert. Jag har aldrig upplevt någonting liknande. Men vi blev också oroliga för de små sköldpaddornas skull. Där var de alldeles ensamma i den stora onda världen. Det är ytterst få som överlever och når det öppna havet: bara en av ett tusen klarar sig.  

Men ett par dagar efteråt fick vi uppleva något som vi bara kunde tänka på i våra värsta mardrömmar. På en sträcka av tio kilometer hittade vi över sextio döda sköldpaddor. Lukten var hemsk i hettan och synen så sorglig att man ville gråta. Vi dokumenterade kadavren och tog kort på dem. Och det här var ingen enstaka händelse: den här sträckan går vi en gång i veckan och varje gång hittar vi minst lika många kadaver liggande på stranden.

De flesta av de döda sköldpaddorna man hittar på stranden är honor. Hanar kommer inte i närheten av kusten. Många av de döda som vi hittar på stranden bär ännu sina ägg. Den största dödsorsaken för stillahavsbastardsköldpaddan är trålningen som görs nära kusten, dit sköldpaddorna kommer för att lägga sina ägg. Sköldpaddorna fastnar i näten när de simmar under vattnet och drunknar när de inte kan komma upp för att andas. Det är olagligt att tråla närmare än 20 km ifrån kusten, men lokala myndigheter kan inte göra någonting för att hålla koll på trålningen. Trålarna gör det också svårt för de lokala fiskarna att överleva eftersom de stora båtarna fiskar all fisk i området. Det traditionella fisket hotar inte sköldpaddorna.

Det är stora känslor man får uppleva här men då vet jag varför jag kom hit och hur viktigt vårt arbete är.

Ämnen
Taggar