Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Uranskandal i Niger - människor bor på radioaktiv mark

Artikel - 26 november, 2009
Greenpeace har hittat höga nivåer av radioaktivitet i byn Akokan nära en urangruva som finansieras av franska Areva, samma företag som bygger den nya reaktorn i Finland. På ett ställe rör det sig om nära 500 gånger över normal bakgrundsstrålning.
- Det här är ytterligare ett exempel på att kärnkraften är en mycket problematisk energikälla. Att importera uran är att exportera ett svårt miljöproblem, säger Ludvig Tillman, talesperson i kärnkraftsfrågor på Greenpeace.

Problemen med radioaktivitet på gatorna i Akokan har varit känt i två och ett halvt år. Areva har påstått att de åtgärdade problemen förra året men Greenpeace undersökning visar nu att människorna i området fortfarande utsätts för höga nivåer av radioaktivitet.


Att lokalbefolkning kring urangruvor drabbas av verksamheten är inte unikt. 2007 visade SVT:s Uppdrag granskning att urangruvor i Australien, varifrån bland annat svenska Vattenfall får uran till sina kärnkraftverk, utsatte människor och miljö för oacceptabla risker.

- Att den borgerliga alliansen vill öppna upp för nya svenska reaktorer är mycket olyckligt på många sätt, bland annat eftersom fler människor riskerar att drabbas av den svenska uranbrytningen. Om uranbrytningens konsekvenser blev tydliga för svenska folket skulle förmodligen den lilla del av opinionen som i dagsläget vill ha mer kärnkraft bli ännu mindre, säger Ludvig Tillman.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har i ett uttalande nyligen öppnat upp för uranbrytning i Sverige - en verksamhet som skulle innebära hälsorisker och få förödande konsekvenser för stora naturområden.

Just nu har ett 30-tal utländska och svenska bolag drygt 200 tillstånd att prospektera uran i över 40 kommuner runt om i Sverige. Det lokala motståndet är ofta stort och likadant ser det ut på andra platser runt om i världen. Nu i veckan överlämnade Greenpeace och andra miljöorganisationer i Slovakien drygt 113 000 namnunderskrifter mot uranbrytning till parlamentet. Det är den största namninsamlingen för miljön i Slovakiens historia.

Läs mer om uranskandalen i Niger (pdf)

Foto och video: Greenpeac media: release

Mer information:
, talesperson i kärnkraftsfrågor: 0702 71 64 37
Rianne Teule, nuclear energy campaigner, Greenpeace International
tel. +31 6 5064 0961
, pressekreterare: 0703 03 36 49

Ämnen
Taggar