Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Valjägarna har återvänt till Japan

Artikel - 15 april, 2008
Japan- Efter fem månader till havs kom valfångstflottans moderfartyg Nisshin Maru idag tillbaka till Japan från Södra ishavets valreservat. Valfångstflottan lyckades döda ungefär hälften av den planerade kvoten. Men 551 valar är fortfarande 551 valar för många.

"Misslyckad forskning" - aktivister från Greenpeace i Japan mötte valfångsfartyget Nisshin Maru i Tokyo.

De 551 vikvalarna dog för ”forskningens” skull. Den japanska regeringens forskningsprogram JARPA II är ett påhitt för att komma undan förbudet mot kommersiell valjakt  Den så kallade forskningen har fått kritik inte bara av forskare världen över utan även av internationella valfångstkommissionen.

Även om man bara lyckades döda hälften så många valar som planerat så är det fortfarande över 100 fler valar än vad valjägarna fångade bara för tre år sedan.

Vårt skepp Esperanza förföljde Nisshin Maru i nära 8000 kilometer (4 300 nautiska  mil) genom valreservatet i Antarktis. Under den tiden låg jakten helt nere.

Från början planerade valjägarna att fånga 935 vikvalar, 50 hotade sillvalar och 50 hotade knölvalar. Jakten på knölval ställdes dock in efter protester från hela världen, men sillvalarna stod fortfarande på menyn.

Tidigare i år har det japanska fiskeridepartementet försäkrat resten av världen att det har skett en “snabb ökning” av antalet sillvalar i Södra ishavet , och att det berättigade jakt på 50 av världens näst största valar.

Trots att valfångstflottan tillbringade 3 månader i Södra ishavets valreservat, lyckades inte något av de sex skeppen sikta en enda av dessa  sillvalar som skulle finnas i stort antal.

Kampen för att försvara valarna flyttas nu till Santiago i Chile där den Internationella Valfångstkommissionens nästa möte kommer att hållas. Japan kommer återigen att försöka tvinga igenom en återgång till kommersiell valfångst och därigenom stjälpa decenniers arbete med att skydda valbestånden.


Man behöver inte döda valar för att bedriva forskning.

Ämnen
Taggar