Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Valköttsskandal i Japan - förskingring i stor skala - UPPDATERING 080520

Artikel - 15 maj, 2008
// UPPDATERING 080520: Åklagarmyndigheten i Tokyo meddelar att en förundersökning kommer att påbörjas, som en följd av vårt avslöjande av den utbredda illegala handeln med valkött. // Hemliga spaningsuppdrag, samlande av vittnesmål från informatörer, ut placerande av dolda kameror och skuggning av lastbilar fulla av stöldgods - det låter som en Hollywoodfilm men det är vardagsmat för greenpeaceaktivister i Japan. De har tillbringat de senaste fyra månaderna med att gå till botten med den omfattande korruptionen i hjärtat av den regeringsstödda "vetenskapliga" valjakten.

Junichi Sato från Greenpeace i Japan väger valkött stulet av besättningen från Nisshin Maru.

Idag kunde vi visa upp en kartong full av de allra finaste valköttsbitarna som smugglats iland av besättningen från valfångstflottans fabriksfartyg Nisshin Maru. Köttet säljs illegalt för egen vinst, på de japanska skattebetalarnas bekostnad. Lådan, tillsammans med ett inspelat vittnesmål och andra bevis, tyder på att förskingringen är utbredd och att den har pågått i årtionden mitt framför näsan på de myndigheter som bedriver valjakten, som knappast kan ha varit omedvetna utan tillåter de svarta affärerna.
Byråkraterna blundar för stöld från skattebetalarna


Våra aktivister levererade de insamlade bevisen, inklusive valköttet, till åklagarmyndigheten i Tokyo, och krävde att en officiell undersökning nu går till botten av korruptionen inom valjaktsprogrammet. Vi kräver också ett slut på de statliga subventionerna på 4,7 miljoner amerikanska dollar som går till "forskningsprogrammet". Vi kräver dessutom att licensen för företaget som bedriver valjakten, Kyodo Senpaku, ska dras in.

Den fyra månader långa undersökningen som Greenpeace bedrivit har krävt mycket hemlighetsmakeri för att kunna avslöja förskingringen ombord på Nisshin Maru. Informatörer som pratade med aktivisterna hävdar att högt uppsatta personer på Kyodo Senpaku blundade för stölderna, och har låtit dem fortgå i decennier. En informatör förknippad med Kyodo Senpaku berättade också att tjänstemän från Institute of Cetacean Research (ICR) - agenturen som bedriver den "vetenskapliga forskningen" ombord på Nisshin Maru med största sannolikhet också känt till förskingringen.

"Den information vi samlat in tyder på att förskingringen pågått i en sådan skala att det ansvariga företaget Kyodo Senpaku omöjligen kan ha varit ovetande" säger Junichi Sato, Greenpeace kampanjledare för valfrågor i Japan. "Kyodo Senpaku slår dövörat till mot den storskaliga korruptionen och stölden av skattebetalarnas pengar. Vad vi skulle vilja veta nu, efter en fullständig och öppen undersökning, är hur många fler som tjänar på valfångstprogrammet? Vilka fler har låtit bedrägeriet fortgå?

 


Följesedeln säger på japanska att innehållet består av "kartong".


Vi dokumenterade lossningen av smuggelköttet, och lastningen på en speciell lastbil, efter tips från anställda hos Kyodo Senpaku. Lastningen övervakades även av Kyodo Senpakus tjänstemän och besättning, strax efter det att Nisshin Maru återvänt till Japan den 15e april. Lasten kördes sedan till ett förråd i Tokyo.

Huset som byggdes av stulet valkött


En av fyra lådor som var på väg till samma privata adress stoppades för att verifiera innehållet och bevisa bedrägeriet. På följesedeln stod det att lådan innehöll "kartong", men lådans innehåll bestod av 23,5 kilo saltat "prima" valkött, värt omkring 3 000 amerikanska dollar, gömt under ett lager av overaller. En av Greenpeace informatörer berättade att dussintals besättningsmedlemmar ofta tar så mycket som 20 av dessa lådor var. Han hade också hört att en av dem hade byggt ett hus bara med hjälp av de pengar han tjänat bara på att sälja stulet "valbacon".

För att spåra de slutliga destinationerna för valköttet besökte aktivisterna pubar och restauranger i ett antal områden i Japan, där de beställde "specialkött" och filmade svaren med dolda kameror. Grossister och restaurangägare bekräftade att de väntade en stor leverans valkött från årets jakt, trots att ICR inte släpper ut valköttet på marknaden innan slutet av juni 2008.

Det statsunderstödda "forskningsprogrammet", som bedrivs i det internationellt erkända valreservatet i Södra ishavet, har återkommande figurerat i skandaler och kontroverser, och ger Japan internationellt dåligt rykte. Forskningsprogrammet  genererar inga efterfrågade vetenskapliga resultat och är dessutom ekonomiskt ohållbar. Den här senaste skandalen leder ofrånkomligen till frågan vem som egentligen tjänar på Jakten. Inte är det den japanska allmänheten i alla fall och knappast är det valarna.

 

Läs rapporten 

Agera!

Vi kräver en offentlig undersökning och att valjägarnas tillstånd dras in. Skriv ett mail till Japans statsminister

Ge en gåva

Stöd Greenpeacea arbete med att stoppa den ohyggliga valjakten.

Ämnen
Taggar