Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Viktiga miljöfrågor för EU-parlamentet under den kommande mandatperioden

Artikel - 1 juni, 2009
Några viktiga miljöfrågor för EU är enligt oss att:

EU-val


Hejda klimatförändringarna
Rädda våra hav
Gynna ett hållbart GMO-fritt jordbruk
Stoppa illegal avverkning


Hejda klimatförändringarna

Om vi ska kunna undvika de värsta klimatförändringarna måste de globala utsläppen av växthusgaser nå sin topp runt år 2015 för att därefter börja minska kraftigt. Misslyckas vi står vi inför mycket allvarliga och oåterkalleliga förändringar. Greenpeace arbetar hårt för att få till stånd ett bra och rättvist klimatavtal i Köpenhamn. För att följa upp besluten från klimattoppmötet krävs åtgärder på EU-nivå, som parlamentet kommer att vara en viktig del av.

Vad som behövs är en omfattande förändring i hur energi produceras, distribueras och konsumeras – det som vi kallar för energi[r]evolution. De viktigaste åtgärderna är:

1. Utfasning av subventioner till fossila bränslen och kärnkraft.
2. Förbättrad trygghet för investeringar i förnybar energi genom tydliga regelverk och långsiktiga mål.
3. Införande av principen att förorenaren betalar för alla de miljöskador som energiproduktionen ger upphov till (så kallad internalisering av externa kostnader)
4. Prioriterad tillgång till elnätet för producenter av förnybar energi.
5. Skärpning av rådande regler för hur mycket energi apparater, byggnader och fordon får förbruka.
6. Bättre märkning av produkter så att miljöinformationen blir tydligare.
7. Höjda anslag till forskning och utveckling inom förnybar energi och energieffektivitet.

EU-parlamentet har dessutom ett stort ansvar för att undvika de falska lösningarna på klimatproblemet, som t.ex. koldioxidavskiljning och -lagring, så att pengarna istället satsas där de gör verklig nytta för klimatet.

Rädda våra hav

Enligt EU-kommissionen är 88 procent av de europeiska fiskbestånden maximalt utnyttjade, överfiskade eller kollapsade. Problem som överfiske, destruktivt fiske, svartfiske, utkast (som t.ex. bifångst) och brist på skyddade marina miljöer har resulterat i en extremt kritisk situation för vår havsmiljö.
 
EU:s gemensamma fiskeripolitik, som reglerar Europas fiskeindustri, är föremål för en grundlig översyn. Reformen skall vara färdig år 2013 och EU befinner sig därmed i ett avgörande skede - det är nu medlemsstaterna står inför valet att sätta in de krafttag som krävs för att rädda våra hav eller låta de marina miljöerna och de sista fiskbestånden kollapsa.

Det är extremt viktigt att svenska politiker arbetar aktivt för en radikal förändring av EU:s gemensamma fiskeripolitik. Följande åtgärder är helt nödvändiga för att ge de marina miljöerna en chans att återhämta sig:

1. Fisk måste betraktas som en del av ekosystemen och inte enbart som en ekonomisk resurs. En integrerad havsförvaltning skulle lösa konflikten mellan miljövård och fiskelagstiftning.
2. Fiskekvoter måste sättas på eller under vetenskapligt rekommenderade nivåer.
3. Fiskeflottans fångstkapacitet måste minskas drastiskt. EU:s fiskeflotta får inte kompensera minskningen genom att fiska i utvecklingsländer.
4. Ett nätverk av marina reservat, där fiske är förbjudet av miljöskäl, måste skapas så att havsmiljön får en chans att återhämta sig.
5. Fiske bör enbart tillåtas efter en miljökonsekvensprövning.
6. Alla fiskerelaterade aktiviteter måste kunna spåras fullt ut och det ska i efterhand gå att redovisa i detalj hur fisket genomförts. Detta för att säkerställa att fisken fångats lagligt inom en vetenskapligt bestämd kvot.

Gynna ett hållbart GMO-fritt jordbruk

Under de senaste åren har ett växande antal vetenskapliga bevis (som publicerats i vetenskapliga tidskrifter) påvisat skadliga miljöeffekter av den insektsgiftsproducerande GMO-majs, MON 810, den enda genmodifierade gröda som odlas kommersiellt i Europa.

De vetenskapliga studierna och det ökande antalet fall där GMO-grödor kontaminerat andra odlingar, visar klart och tydligt att GMO-grödor äventyrar konventionellt och ekologiskt jordbruk och innebär risker för den biologiska mångfalden.

I december förra året krävde alla 27 medlemsstater enhälligt en översyn av den nuvarande processen för godkännande av nya GMO. I Europa är motståndet mot GMO stort i många länder. Trots det har EU-kommissionen hittills godkänt de flesta GMO som företag velat få ut på marknaden. Men enskilda nationer kan införa nationella förbud om det finns vetenskapliga belägg för att organismen medför risker för miljön eller för människors hälsa.

På de grunderna har sex EU-länder infört nationella förbud mot MON 810. Men förbuden har varit hårt ifrågasatta och motarbetade.

Under den kommande mandat perioden är det viktigt att de nationella förbuden inte rivs upp och att spridningen av GMO i naturen hejdas. Ett första steg är ett förbättrat system för riskbedömning och tillståndsprövning. Under tiden måste försiktighetsprincipen tillämpas, vilket innebär att inga nya GMO ska godkännas.

Stoppa illegal avverkning

Det illegala skogsbruket i världen är ett enormt problem både för klimatet och för den biologiska mångfalden. I många utvecklingsländer är det så pass illa att de olagliga skogsavverkningarna är vanligare än de lagliga.

Sverige och EU bidrar till detta. Runt 19 procent av EU:s timmerimport tros ha illegalt ursprung. Ändå finns det idag ingen lagstiftning som förbjuder, eller syftar till att minimera risken, att europeiska företag köper eller säljer illegalt avverkat timmer.

Efter år av utdragna diskussioner på EU-nivå röstade Europaparlamentet i april igenom flera viktiga förslag som innebär att oansvarig handel med illegalt avverkat timmer kan komma att kriminaliseras.

Sverige har tyvärr länge motarbetat en sådan lagstiftning. Det är därför oerhört viktigt att våra parlamentariker driver på för att inte förslaget ska urvattnas ytterligare.