Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace historia

Sida - 7 mars, 2015
För över fyrtio år sedan seglade en grupp fredsaktivister i en gammal trålare mot USA:s testplats för kärnvapen – och seglade in i historien. Så föddes Greenpeace, världens största oberoende miljöorganisation.

Den 15 september 1971, hissade en liten grupp aktivister segel och lämnade Vancouver i Kanada i en gammal fiskebåt. Drivna av sin vision om en grön och fredlig värld, gav de sig av för att protestera mot USA:s underjordiska kärnvapentest i Amchitka, en liten ö utanför Alaskas västkust. Amchitka var den sista tillflyktsorten för 3000 hotade havsuttrar och hem för vithövdade havsörnar, pilgrimsfalkar och andra djur och växter.

Trots att aktivisternas resa i slutändan misslyckades med att stoppa det planerade kärnvapentestet, ledde den efterföljande debatten och medieintresset till att Amchitka aldrig skulle behöva utstå fler kärnvapentester. Samma år blev ön ett fågelreservat. Aktivisterna hade visat att några få individer verkligen kunde göra skillnad.

Rörelsen drog till sig allt fler medlemmar. Från början hette den "Don't Make a Wave Committee", men när vi efter några år beslutade att gå från att endast arbeta med kärnvapen till att arbeta med andra globala miljöproblem, bytte vi namn till Greenpeace – ett namn som reflekterar vårt arbete för en värld i fred och ekologisk balans.

Under sjuttiotalet växte vi oss allt större och 1979 blev Greenpeace en professionell miljöorganisation som arbetar med alla stora, globala miljöproblem. Från den blygsamma starten är Greenpeace idag en verkligt integrerad internationell organisation med miljoner anhängare och aktivister världen över.

Vår kapacitet att exponera övergrepp mot miljön och konfrontera de ansvariga sträcker sig över hela jorden. Vi tror på att gå från ord till handling för att lyfta fram miljöfrågor i ljuset och för att skapa en medvetenhet hos allmänheten som kan sätta press på dem som bär ansvaret.

Där vi finner problem, erbjuder vi praktiska lösningar. Eftersom de områden vi jobbar med fortsätter att utvecklas, utvecklas även vi. Men fortfarande vägleds vi av de första Greenpeace-aktivisternas principer: att fredligt konfrontera dem som skadar miljön och åstadkomma en varaktig positiv förändring.

Läs mer på vår internationella sajt (engelska)